Bayerische Staatsbibliothek wil Swets-miljoenen terug van Rabobank

De Bayerische Staatsbibliothek in München heeft een rechtszaak aangespannen tegen Rabobank en de curator van het failliete Swets & Zeitinger in Leiden. De bibliotheek eist twee miljoen euro terug die zij vooruitbetaalde aan de abonnementenverzorger. Dat meldt RTLZ.

De Bayerische Staatsbibliothek heeft in de zomer van 2014 twee miljoen euro betaald voor abonnementen die Swets in 2015 zou leveren. Als zekerheid kreeg de bibliotheek een bankgarantie van Rabobank. Dat valt te lezen in het tweede faillissementsverslag dat curator Marcel Groenewegen vandaag heeft gepubliceerd.
Na het faillissement van Swets weigerde de Rabobank de twee miljoen aan de bibliotheek terug te betalen, omdat de garantie niet zou gelden voor de contractuele verplichtingen van de Duitse dochter, schrijft RTLZ. Uit het faillissementsverslag blijkt dat de bibliotheek de curator en Rabobank op 30 april heeft gedagvaard voor de Amsterdamse rechtbank.
De vooruitbetalingen aan Swets hebben bibliotheken en universiteiten tezamen minimaal 26 miljoen euro gekost. Dat bedrag is inclusief 9 miljoen euro die was afgedekt door bankgaranties; al lijkt een bankgarantie niet altijd terugbetaling te garanderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *