IP #3 / 2015: Let’s get social

Wat kunnen bibliotheken, archieven en musea bijdragen aan Wikipedia? Heel veel, blijkt uit het artikel van Jos Damen en Ingeborg Verheul. Zij schrijven over het Wikipedians-in-special-residence project waaraan twaalf Nederlandse bibliotheken meededen. En geven tips om meteen mee aan de slag te gaan.

Ook Pinterest verdient een plaats in de social media-strategie van bibliotheken en erfgoedinstellingen. Rob Coers laat voorbeelden zien en geeft tips over pinnen, cureren en promoten.Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis zocht en vond een open source catalogussysteem in Evergreen. Wat leverde het op? IISG werd minder afhankelijk van externe dus dure consultants en leveranciers en profiteert van een community waarin oplossingen worden gedeeld.

Zo dragen wij allen bij aan een slimmer netwerk, schrijft Frank Huysmans in zijn column. Mocht het met deze sociale initiatieven zo aflopen als met GeoCities dat na tien jaar veranderde van een gonzende bijenkorf in een spookstad, dan houden we er misschien nog paar prachtige datavisualisaties aan over (zie dit nummer).

Bekijk hier de inhoudsopgave van dit nummer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *