HoloLens: een volgende stap in augmented reality

Microsoft gaf onlangs een preview van de HoloLens. Met dit apparaat, een soort combinatie van Google Glass en een virtual reality-bril, komt de versmelting van de werkelijke en virtuele wereld weer een stukje dichterbij.

Door: Richard de Jeu

Dankzij Google Glass, de virtual reality-bril Oculus Rift en vergelijkbare devices zijn we de afgelopen jaren al een beetje gewend geraakt aan de mogelijkheden van virtual reality en in mindere mate aan augmented reality. Tot nu toe bleven de mogelijkheden om deze devices concreet toe te passen nog wat beperkt.

Glass en Oculus Rift

Google Glass lijkt vooral een toepassing in de zakelijke markt te hebben gevonden, met name op plekken waar met beide handen gewerkt moet worden en waarbij op afstand kan worden meegekeken. Denk bijvoorbeeld aan een chirurg die opereert met een Google Glass op, waardoor hij alle informatie letterlijk in het zicht heeft. Of neem een installatiemonteur die op lastige plekken zijn werk moet doen en waarbij collega’s op afstand kunnen meekijken om te helpen met het analyseren en oplossen van een probleem.

Met de virtual reality-bril Oculus Rift zonder je jezelf heel erg af van je omgeving, al zorgt het ‘in de huid kunnen kruipen van’ wel voor mooie, nieuwe inzichten en intense belevingen. Een praktische toepassing is de Oculus Rift-applicatie Beyond Sports, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Triple IT. Voetbaltrainer Louis van Gaal heeft er in de aanloop naar het WK 2014 zijn nieuwe spelvorm mee kunnen testen en vervolmaken.

HoloLens

De HoloLens gooit het over een andere boeg. Deze device beperkt de drager niet tot een vooraf gedefinieerde virtuele wereld. Je kunt alle zaken in de werkelijke wereld waarnemen en daar een virtuele schil over aanbrengen; het resultaat ervan kun jij alleen zien dankzij de head-up-display. Hierbij worden met twee nanoprojectors, die aan beide zijden van het apparaat zitten, beelden als het ware óp de werkelijkheid weergegeven.

In een filmpje (zie goo.gl/6gMGKd) geeft Microsoft een impressie van de (toekomstige) mogelijkheden. Via HoloStudio kun je straks ook je eigen hologram-achtige beelden creëren, die je weer kunt gebruiken in je eigen augmented wereld. De HoloLens is daarvoor uitgevoerd met een derde processor, een zogenaamde holographic processor. Deze is volledig zelfstandig werkzaam, behoeft geen aansluiting met een telefoon of andere verbinding en geeft alles weer wat zich in je nabije omgeving bevindt. Ook reageert de holographic processor op (omgevings)geluiden en bewegingen, waarmee aansturing via stemcommando’s en hand/vingerbewegingen mogelijk is.

Andere vernieuwers

Het mag duidelijk zijn dat Microsoft hiermee een grote stap voorwaarts heeft gezet in de toenemende versmelting van de werkelijke en virtuele wereld. De HoloLens zal in eerste instantie vooral designers, architecten en game-ontwikkelaars aan zich binden, die hiermee hun verbeeldingskracht kunnen demonstreren aan anderen. Op het artistieke vlak is er nog een nieuwkomer te vinden: MagicLeap, die gebruikers een bioscoopachtige beleving wil gaan geven in augmented / artificial reality. Hierbij kan men één zijn met andere, niet van echt te onderscheiden creaties.

Ondertussen hebben zich ook andere vernieuwers aangekondigd, die toepassingen en bediening nóg eenvoudiger maken. Een ervan is softwaremaker Eyefluence, waarbij de gebruiker met het bewegen en knipperen van het oog functies van de VR-display kan bedienen, wat sneller en nauwkeuriger gaat dan met de hand.

Toekomst

Het internetgebruik zoals we dat nu kennen zal uiteindelijk verdwijnen en wordt opgevolgd door zeer persoonlijke ‘belevenissen’ die met zeer hoge beeldresolutie worden ondersteund. Stel je voor dat je een hoge resolutie 3D-scan van jezelf hebt, waarbij je door een artificial agent wordt geholpen om tot een kledingkeuze te komen. Hierbij krijg je alle passende (design)ontwerpen te zien die jou zouden kunnen interesseren. Ook kun je een eigen catwalk creëren, zodat familie en vrienden mee kunnen kijken. Je kunt de kijkers zelfs laten meestemmen over de beste kledingcombinaties. De gekozen kledingstukken worden vervolgens persoonlijk voor je vervaardigd en de volgende dag afgeleverd, danwel door jezelf met een 3D-printer gemaakt.


Volgens Microsoft zal de HoloLens in de loop van 2015, gelijktijdig met de release van Windows 10, uitkomen. De prijs van deze device zal maximaal 500 dollar bedragen.


Woordenboek

Virtual reality Een gesimuleerde computeromgeving die de gebruiker onderdompelt in een ervaring zoals een vliegtuigsimulator Augmented reality Over een live beeld van de werkelijkheid heen worden elementen toegevoegd zoals cijfermateriaal, tweets en avatars Artificial reality Kunstmatige ‘wereld’ die niet van echt te onderscheiden is en daardoor verwarrend kan zijn in onze beleving

Richard de Jeu is partner bij ITstrategie adviesorganisatie METRI.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 3 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *