Forse waterschade in bibliotheek Wageningen UR

Een ongelukje met de sprinklerinstallatie heeft flinke schade aangericht in de bibliotheek van Wageningen UR. De bibliotheek heeft voorlopig haar deuren gesloten. Dat schrijft Resource.

De wateroverlast ontstond op zaterdag 25 april jl. bij werkzaamheden op de zesde verdieping van Forum, een gebouw van Wageningen UR waarin behalve de bibliotheek ook onderwijsfaciliteiten en horeca zijn ondergebracht. Daarbij is iets misgegaan met de sprinklerinstallatie, aldus Resource. De oorzaak ervan is nog niet bekend. Zo’n 20 à 30 minuten zijn enkele tienduizenden liters water het gebouw ingestroomd. Het water bereikte uiteindelijk de eerste verdieping.
Een baliemedewerker heeft met de hulp van studenten 30 tot 40 meter boeken – circa 3000 boeken – weten te redden. Een twintigtal boeken blijkt onherstelbaar beschadigd. Aangezien het vrij recent materiaal betreft, zijn ze mogelijk vervangbaar. Hoe groot de totale schade is, valt nog niet te zeggen. Immers, waterschade kan ook pas een maand later aan het licht komen. Nu al blijkt bijvoorbeeld dat bepaalde werkbladen in Forum aan de randen gaan krommen – en verloren lijken.
Een bedrijf heeft het water nog diezelfde zaterdag weggezogen. Grote ventilatoren en droogmachines moeten de bibliotheekruimte nu drogen. Het is nog niet bekend wanneer de bibliotheek, die sinds zaterdagmiddag gesloten is, weer toegankelijk is voor het publiek. Niet alleen de vloerbedekking moet drogen, maar ook het beton eronder om schimmelvorming te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *