IP #2: De UB in 3D?

IP #2 staat weer bol van vernieuwingen in het vakgebied. Van makerspaces in de universiteitsbibliotheek tot de nieuwe selectielijst voor gemeentelijke archieven. Plus: een nieuwe serie over startups in het informatiedomein.

Snijden met licht, printen met plastic… Wat heeft dit te maken met het informatievak? Steeds meer. Welkom in de makerspace. Die kenden we al uit de openbare bibliotheken, maar in de VS verovert de makerspace ook een plaats in universiteitsbibliotheken. Nog niet in Nederland, maar dat lijkt een kwestie van tijd.

Ook een primeur in IP is de bespreking van Evelien de Jonge van de nieuwe selectielijst voor gemeentelijke archieven. Aan de hand van deze lijst wordt beslist wat bewaard moet worden en wat wanneer mag worden weggegooid.

Wat in ieder geval niet mag worden weggegooid van onze regering zijn al onze telecomdata. Al die whatsappjes, mails en locatiegegevens zouden helpen bij het vangen van boeven. Echt? Voer voor een column van Geert-Jan van Bussel. Niettemin, nut heeft het toch… met die data kun je wel mooie visualisaties maken! Het project Ville Vivante biedt een prachtig voorbeeld.

In Rotterdam wordt gebouwd aan een levende stad. Het nieuwe Erasmus Medisch Centrum wordt het grootste ziekenhuis van Nederland. Hoe richt je dat in, hoe vind je je weg…? Precies, met de hulp van een informatieprofessional. Jan Jaap Zijl legt uit hoe hij als informatiemanager de bouw begeleidt. Informatieprofessionals als ‘Bob de Bouwer’… Kunnen wij het maken? Nou en of.

Bekijk een voorproefje van dit nummer op issuu.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *