Lifehacking: downloaden voor dummies

Als u denkt dat downloaden gaat over: knopje drukken – hopla, bestand op de computer, dan heeft u nog geen kennisgemaakt met torrentsites en het downloaden van peers. U bent een downloaddummie. Maar u bent ook een IP’er. U moet dus weten wat deze vorm van informatieverwerking inhoudt, zonder eraan verslaafd te raken. Deze handleiding brengt u op het kennisniveau van uw kinderen, neefjes en nichtjes. Daarom ga ik u verder tutoyeren.

Door: Alice Doek

De makkelijkste methode om aan gratis ebooks, muziek en films (alles voor eigen consumptie, natuurlijk) te komen is via torrents. Ook open source-software is vaak in deze vorm beschikbaar. Met torrents kun je gegevens uitwisselen door gebruik te maken van een centrale locatie (de tracker) die alleen een coördinerende rol heeft. Het downloaden gebeurt decentraal en bestaat uit het uitwisselen van (deeltjes van bestanden) door alle gebruikers die op dat moment meedoen aan het up- en downloaden: de swarm.

Naast de internetbrowser is extra software nodig in de vorm van een torrentprogramma. Bekende zijn Vuze, BitTorrent en Transmission. Je googelt op de naam van de film of het album, en voegt als zoekterm ook ‘torrent’ toe: bijvoorbeeld prince plectrumelectrum torrent voor de laatste cd van Prince.

Grote kans om verzeild te raken op een van de torrentsites zoals Pirate Bay of Isohunt. Het is zaak om de concentratie vast te houden en de soms pikante advertenties te negeren.

Klik op ‘download torrent’ of ‘get torrent’. Heb je keus uit meerdere torrents met dezelfde titel, kies dan voor degene met de meeste seeds (verspreiders). De browser vraagt of je de torrent meteen wilt verwerken met het torrentprogramma. Kies ‘ja’. Sommige torrentprogramma laten zien uit welke bestanden de torrent is opgebouwd. Je hebt dan de kans om te kiezen welke bestanden je wel en niet wilt downloaden; standaard is ‘alles’. Dat is de laatste stap: het torrentprogramma zal de bits her en der ophalen en laat de voortgang zien. De duur is vooral afhankelijk van het aantal seeds (mensen of eigenlijk computers die aan het uploaden zijn).

Een waarschuwing is op zijn plaats. Met torrents ben je niet alleen aan het downloaden maar tegelijkertijd upload je datgene wat je al hebt binnengehaald ook naar anderen. Het recht stelt grenzen aan het uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. In het torrentprogramma kun je het uploaden voor een groot deel uitschakelen, maar niet tot nul reduceren.

Een alternatieve torrentverwerker is BitThief. Daarin kun je het uploaden helemaal uitzetten door het T4Tvakje (tit for tat) uit te vinken. De werking is iets anders. Op de torrentsite aangekomen, kopieer je de magnet link van het bestand dat je wilt downloaden, je plakt deze link in BitThief en klikt op Downloaden. Het effect is hetzelfde en je blijft geheel binnen de letter en geest van de wet. Je maakt er echter geen vrienden mee in de peer-to-peer gemeenschap. Die vindt deze methode asociaal en verwerpelijk. Niet over praten met de neefjes en nichtjes dus!

Bij beide manieren is het nodig om een uitzondering te maken op je firewall-instellingen. Het downloaden via torrents vraagt veel bandbreedte; de computer kan dan niet gelijktijdig andere intensieve taken verrichten.

Alice Doek is redacteur van IP.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 8 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *