Boekenoogst van Buchmesse Frankfurt

Ieder jaar komen uitgevers, boekhandelaren, agenten en journalisten bij elkaar in Frankfurt. Al sinds 500 jaar is dit de plek waar het boek laat zien dat het nog lang niet dood is. 7275 deelnemende bedrijven uit 102 landen, 9300 journalisten, 631 agenten, 275.473 bezoekers bezochten van 8 t/m 12 oktober de boekenbeurs. De redactie liep ook door gangen, op zoek naar titels voor de lezers van IP.


Curationism

Auteur: David Balzer

Uitgever: Pluto Press

Verschijnt: april 2015

Wat gebeurt er met de rol van de experts nu alles wat we doen curation wordt genoemd? Curation is een buzzwoord geworden dat op van alles en nog wat wordt toegepast, van regionale kazen tot museumkunst. David Balzer onderzoekt de rol van de curator en de kunst van het cureren.


The dream cafe

Auteurs: Duncan Bruce & Geoff Crook

Uitgever: Wiley

Verschijnt: februari 2015

In The Dream Cafe worden zakenmensen meegenomen naar het café, om in deze ongebruikelijke omgeving zich te laten inspireren door hoe kunstenaars werken en in contact te komen met andere vormen van innovatie. Duncan Bruce en Geoff Crook geven een inleiding op lessen die marketeers van kunstenaars kunnen leren.


The art of memory forensics

Auteurs: Michael Hale Ligh, Andrew Case, Jamie Levy & Aaron Walters

Uitgever: Wiley

Verschijnt: oktober 2014

Memory forensics, de kunst om analyses uit te voeren op het RAM-geheugen van de computer en digitale aanvallen op te sporen, is een praktisch handboek om de volgende generatie malware, targeted attacks en security breaches de baas te kunnen worden. Een must voor iedereen die verantwoordelijk is voor de veiligheid van computersystemen.


Data-ism

Auteur: Steve Lohr

Uitgever: Harper Collins

Verschijnt: mei 2015

Zoals steenkool, ijzererts en aardolie de stuwende krachten waren van de Industriële Revolutie, vormen data het nieuwe ruwe materiaal van onze moderne economieën. Steve Lohr brengt de opkomst van het ‘data-isme’ in kaart en laat zien hoe het de wereld verandert.


Think like an engineer

Auteur: Guru Madhavan

Uitgever: HarperCollins

Verschijnt: juni 2015

Een ingenieur denkt in verschillende toepassingen – als een Zwitsers zakmes. Een combinatie van toegepast en abstract denken met veel gezond verstand en veel fantasie. Guru Madhavan helpt je de mindset van Google en Apple te doorgronden.


The internet is not the answer

Auteur: Andrew Keen

Uitgever: Atlantic Books

Verschijnt: februari 2015

In dit controversiële boek wil Andrew Keen aantonen dat het internet een desastreuze invloed op ons leven heeft gehad. Volgens de auteur moeten we zowel het WWW als de waarde van content herdefiniëren.


A social strategy

Auteur: Mikolai Piskorski

Uitgever: Princeton University Press

Verschijnt: juni 2015

Wat brengen de sociale media ons wat we in het echte leven niet kunnen krijgen? Mikolai Piskorski beschrijft de sociale strategieën van succesvolle bedrijven en organisaties en creëert zo een roadmap voor dit fenomeen.


MOOCs

Auteur: Jonathan Haber

Uitgever: MIT Press

Verschijnt: november 2014

Alles wat je altijd wilde weten over MOOCs, Massive Open Online Courses. Wat zijn het, wat kun je ermee en wat betekenen ze voor het hoger onderwijs?


Words onscreen

Auteur: Naomi Baron

Uitgever: Oxford University Press

Verschijnt: maart 2015

Naomi Baron schrijft over het lot van het lezen in het digitale tijdperk. Ereaders, Kindles en iPads veranderen ons begrip van wat het betekent om te lezen drastisch. En internet zorgt er op zijn beurt voor dat lezen verandert van een solitaire naar een sociale bezigheid.


The library beyond the book

Auteurs: Jeffrey Schnapp & Matthew Battles

Uitgever: Harvard University Press

Verschijnt: juni 2015

De auteurs bekijken de rol die bibliotheken in het verleden hadden en speculeren over wat bibliotheken zullen worden: hybride plekken met boeken, ebooks, analoge en digitale informatie, papier en pixels. Er is in bibliotheken altijd ruimte geweest voor ‘nieuwe’ media.


The eureka myth

Auteur: Jessica Silbey

Uitgever: Stanford University Press

Verschijnt: december 2014

The eureka myth verdiept ons begrip van hoe kunstenaars, wetenschappers, zakenmensen en de advocaten die hen bijstaan intellectueel eigendom inzetten als een onderdeel van een bredere strategie.


Information politics

Auteur: Tim Jordan

Uitgever: Pluto Books

Verschijnt: februari 2015

Ruzies en misverstanden over informatie staan in de 21ste eeuw centraal. Voor iedereen die grip wil krijgen op het snel veranderende terrein van de digitale cultuur en conflicten.


Hacker, hoaxer, whistleblower, spy

Auteur: Gabriella Coleman

Uitgever: Verso

Verschijnt: december 2014

Vlot geschreven geschiedenis van een wereldwijde beweging, die in alle opzichten verschilt van andere revolutionaire bewegingen tot nu toe. Antropologe Gabriella Coleman bestudeerde de Anonymous-beweging en drong zo diep door in deze collectieve groepering dat ze door sommigen hun ‘professor’ werd genoemd.


Smart machines

Auteur: John Kelly & Steve Hamm

Uitgever: Columbia University Press

Verschijnt: december 2014

De eeuw van cognitieve systemen lijkt aangebroken. Hoe zullen computers en slimme systemen ons leven en de economie beïnvloeden? IBM’s Watson is de belangrijkste technologische ontwikkeling op dit gebied. John Kelly en Steve Hamm beschrijven de ins en outs van Watson en diens effecten.


Inside Roman libraries

Auteur: George Houston

Uitgever: University of North Carolina Press

Verschijnt: december 2014

Management en collectievorming in bibliotheken van de oudheid. Inside Roman libraries beschrijft de oprichting, het onderhoud en gebruik van bibliotheken in de antieke wereld – van Cicero tot Constantijn.


Deze bijdrage komt uit IP nr. 8 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *