Archiefbeeld

In oktober vond voor de tweede keer de landelijke online publieksverkiezing ‘Stuk van het Jaar’ plaats. Nederlandse archieven lieten met deze verkiezingsactie zien welke bijzondere stukken zich in hun depots bevinden. De verkiezing sloot aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: Vriend & vijand. Op de website van ‘Stuk van het Jaar’ knalde er tussen de 49 – veelal zwart-witte of vergeelde – inzendingen één uit: de foto van een travestiet op Roze Maandag, de dag waarop de Tilburgse kermis roze kleurt. De inzender: Regionaal Archief Tilburg.

‘Dat “knallen” was de bedoeling,’ beaamt communicatiemedewerker Jojanneke van Zandwijk. ‘Bovendien kennen vele Nederlanders Roze Maandag of ze hebben er wel eens van gehoord; we hopen dan ook op veel stemmen.’ Regionaal Archief Tilburg probeerde dit jaar op Roze Maandag alvast stemmers te werven. Archiefmedewerkers, geheel in het roze gekleed, deelden ansichtkaarten uit. ‘We vroegen kermisbezoekers hun adres in te vullen. In oktober hebben tweehonderd mensen de door hen ingevulde kaart thuis ontvangen. Het was een reminder om hun stem op het “Stuk van het Jaar”– die van Tilburg natuurlijk – uit te brengen.’

De verkiezing is bedacht door de werkgroep Collectieve promotie van Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland (BRAIN). ‘Het is een fantastisch promotiemiddel voor de archieven,’ zegt Van Zandwijk. ‘Het levert veel lokale persaandacht op, maar ook de landelijke media, zoals RTL Boulevard en Omroep Max, pikken het nieuws op.’ Voor Regionaal Archief Tilburg was de verkiezing ook een goed moment om nog eens te wijzen op de rol die archieven kunnen hebben om digitale foto’s voor de toekomst goed op te slaan. Van Zandwijk: ‘Als we digitale foto’s nu niet voor de lange termijn opslaan, dan zijn we ze straks misschien kwijt. Deze foto van Roze Maandag bewaren we graag voor toekomstige generaties.’

Bij het ter perse gaan van IP was het stemmen nog in volle gang. Benieuwd of dit Tilburgse archiefstuk van het grote publiek de titel ‘Stuk van het Jaar’ heeft gekregen? Ga naar www.stukvanhetjaar.nl.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 8 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *