Zeg het met een foto of video: 10 redenen om Instagram als marketingtool te gebruiken

Instagram is een van de populairste en snelst groeiende sociale mediatoepassingen ter wereld. Wie als organisatie geen account heeft, laat kansen liggen. Want het is de manier om met gebruikers in contact te komen en je product of dienst letterlijk in de picture te zetten. Rob Coers geeft tien redenen om Instagram als marketingtool te gebruiken. Plus vijf gebruikerservaringen uit de bibliotheek- en erfgoedsector.

Door: Rob Coers

Het gebruik is eenvoudig: met de Instagram-app op je smartphone of tablet maak je een foto (vierkant) of korte video, die jouw volgers in hun ‘tijdlijn’ voorbij zien komen. Meer dan 200 miljoen mensen delen op deze manier dagelijks meer dan 60 miljoen foto’s en video’s met elkaar. De gebruikersgroep is zeer divers, zowel in leeftijd, opleiding, beroep als hobby. De Instagramers hebben met elkaar gemeen dat ze vooral zeer ‘mobile minded’ zijn en van mooie beelden houden.

Steeds meer organisaties, bedrijven en merken begeven zich op Instagram, omdat het een fantastische en gratis manier is om met mensen in contact te komen en je product of dienst letterlijk in de picture te zetten. Maar net zoals Facebook en Twitter heeft ook Instagram te maken met een aantal hardnekkige vooroordelen. Ja, het is een app die met name onder – vooral vrouwelijke – scholieren populair is. Ja, het aantal selfies, nagels, pasta’s, huisdieren en ‘kijk-waar-ik-ben’- foto’s is ontelbaar groot. En ja, veel Instagramers claimen geweldige fotografen te zijn doordat ze honderden likes binnenhalen met slecht genomen foto’s, die er door de keuze van het filtereffect eigenlijk nog erger aan toe zijn. Dus waarom zouden bibliotheken, archieven en musea er dan tijd en moeite insteken, terwijl die andere sociale media ons ook al meer dan genoeg bezighouden?

Wie even de moeite neemt om wat uitgebreider naar Instagram te kijken, zal al snel ontdekken dat er veel meer aan de hand is. Instagram blijkt uit grote netwerken te bestaan van mensen die gedeelde passies hebben, die veel op elkaars foto’s reageren en die beslist oog hebben voor opnames die met aandacht zijn gemaakt. Ieder onderwerp, elk moment en iedere locatie op aarde is wel door de camera van een Instagramer vastgelegd, wat ons een fascinerende blik geeft op de wereld. Professionele fotografen die Instagram afdoen als irrelevant, laten kansen liggen om hun werk bekend te maken. En dat geldt ook voor bibliotheken, archieven en musea.


10 tips

1 Laat zien wat je doet

Voor ons is het werk dat we in bibliotheken, archieven en musea doen heel vanzelfsprekend. Je promoot de organisatie en het vak op een mooie manier door ‘behind the scene’-foto’s te posten. Een blik op de kantoortuin en computers, de restaurateur aan het werk, de educatieve dienst die een rondleiding geeft. Een luchtig, humoristisch onderschrift valt altijd goed bij de volgers en garandeert likes en nieuwe volgers.

2 Laat zien wat je hebt

Erfgoedinstellingen zitten boordevol materialen die het publiek nooit zullen bereiken. Ieder object of oude foto heeft een verhaal dat verteld moet worden. Breng ze in relatie met de actualiteit en haak in op de foto’s die mensen maken van plekken of voorwerpen.

3 Laat zien wie je bent

Volgers die je organisatie kennen omdat ze er wel eens komen, appreciëren het om de mensen te zien en wat ze voor werk doen. Foto’s van collega’s, ook weer voorzien van een pakkende beschrijving, maken je account al meteen veel persoonlijker.

4 Laat je publiek zien

Online storytelling is hip! Je kunt zelf je verhaal vertellen en waarom je relevant bent. Nog mooier is het om je bezoekers aan het woord te laten en hen te laten vertellen waarom ze naar je toekomen en wat ze van je collectie en activiteiten vinden.

5 Promoot je evenementen

Zowel voorafgaand, tijdens en na afloop kun je slim publiciteit maken voor een activiteit. Een affiche, op- en afbouwwerkzaamheden, een volle zaal, de spreker… Moedig ook de bezoekers aan om foto’s te posten.

6 Organiseer een wedstrijd

Door te kiezen voor een unieke hashtag filter je zo de deelnemende foto’s uit de Instagramstroom. De onderwerpen zijn eindeloos. Een door Instagram zelf, wekelijks georganiseerde wedstrijd (Weekend Hashtag Project) inspireerde wereldwijd tienduizenden Instagramers om te laten zien welke beelden de tag #WHPmylibrary bij hen oproept.

7 Praat met je gebruikers/Instagramers

Het succes van je Instagramaccount bepaal je voor een groot deel zelf, door in gesprek te gaan met je volgers, maar ook met ‘vreemden’ die foto’s hebben gemaakt van je gebouw. Doe regelmatig zoekacties op hashtags, maar ook door te zoeken op locatie. Een compliment of aanvulling doet wonderen en is de basis voor verder contact.

8 Zoeken en vinden

De zoekfunctie van Instagram zelf is niet al te best. Gelukkig zijn er alternatieven. Iconosquare en Ink361 bieden meer opties, bijvoorbeeld om populaire hashtags te vinden die jouw foto’s kunnen helpen gevonden te worden. Booleaans zoeken op tags of het combineren van gebruiker en tag zijn, voor zover mij bekend, nog steeds niet mogelijk. Om te zien welke foto’s op jouw locatie zijn gemaakt, gebruik je Gramfeed (op pc) of de app Pixifly om het live te zien gebeuren.

9 Statistieken bekijken

Wat is je populairste foto en wie zijn de mensen met wie je de meeste interacties hebt? Dat zijn vragen die je kunt stellen aan Iconosquare. Deze gratis dienst kan van de antwoorden ook weer foto’s maken die je zo kunt delen met je volgers.

10 Handige tools

Instagram kent een goede verzameling artistieke filters en maakt vierkante foto’s. Maar in sommige gevallen wil je meer. Er zijn talloze apps beschikbaar die je foto’s onderscheiden van de mainstream beelden. Snapseed en VSCOcam zijn twee geweldige fotobewerkers voor het fijnere werk. Foto’s die je toch in landscape of verticaal wilt posten, haal je het best door een app als Squareready, terwijl je met Nostalgio meerdere foto’s in een mozaïek kunt plaatsen. Foto’s die je maakte zonder geografische data, zet je op de kaart met de app Mappr. Eenmaal een foto met locatie geüpload, ontdek je snel wie er nog meer foto’s bij jou in de buurt hebben gemaakt. Soms is het mooi om tekst toe te voegen aan de foto. Phonto heeft daarvoor een keur aan fraaie fonts beschikbaar.

Een foto van een ander zet je in het zonnetje door deze te ‘reposten’ (ook wel een ‘Shoutout’ genoemd) kan met diverse apps, maar ook via Iconosquare, de Instagramviewer op de computer.


@NYPL

 • 753 foto’s
 • meer dan 50.000 volgers
 • 214 volgend

De New York Public Library is op sociale media een van de actiefste en meest aansprekende bibliotheken. Het voordeel van ‘de naam’ heeft wel bijgedragen aan de populariteit van het Instagramaccount. Twee personen die het vooral erg leuk vinden om met fotografie bezig te zijn, houden in de gaten wanneer Instagramers de bibliotheek taggen met #nypl of @nypl en gaan ook met hen de interactie aan. Morgan Holzer, information architect bij NYPL: ‘Als iemand een foto maakt van de bibliotheekpas, vraag ik wat het eerste boek was dat ze leenden. En als de standbeelden van onze iconische leeuwen voorbijkomen, laten we altijd weten dat ze Patience en Fortitude heten.’

‘We zitten nu boven de 50.000 volgers. Die komen vooral via tags als #libraryshelfie en omdat we drie weken lang in de “Suggested users”-lijst voorkwamen voor nieuwkomers op Instagram. Dat leverde ruim 25.000 volgers op. Maar toegegeven, velen haakten af toen ze ontdekten dat wat we boden, niet echt iets voor hen is.’

Mijn tip? Je volgers weten dat het een persoon is die de fotoknop bedient, dus laat je zien. Op #reviewsontues laat ik een cataloguskaart zien, en ik krijg dan heel veel comments over mijn nagellak :-).’


@masantwerpen

 • 36 foto’s
 • meer dan 126 volgers
 • 55 volgend

Veel steden verzamelen foto’s door Instagramers op te roepen hun foto’s te taggen met bijvoorbeeld #instantwerpen. Op www.instantwerpen.be (een particulier initiatief) zijn duizenden opnamen geselecteerd die de stad fraai in beeld brengen. In Antwerpen is Museum Aan de Stroom gehuisvest in een modern en veel gefotografeerd gebouw. Liene Conard, deskundige Communicatie en E-communicatie bij Stad Antwerpen: ‘We zagen ons museum van binnen en buiten alsmaar vaker opduiken op Twitter en Instagram. Het leek ons een logische keuze om vanuit ons account appreciatie hiervoor te laten blijken door die foto’s te liken. Ik bekijk het account dagelijks en iedere keer zijn er toch wel zo’n twintig foto’s te vinden via #masantwerpen of via locatie.’

Mijn tip? Ik denk altijd even na wat ik zelf graag op Instagram zie verschijnen en probeer dit te vertalen naar het museum.’


@felixarchief

 • 32 foto’s
 • meer dan 67 volgers
 • 64 volgend

Het Stadsarchief Antwerpen, op een steenworp afstand van het MAS, zit nog maar kort op Instagram. In Vlaanderen en Nederland is het echter een van de weinige archieven die kansen ziet – en benut – om al het moois dat verborgen ligt in dozen en laden, aan de wereld te laten zien. ‘Vroeger hadden we op de website de “Foto van de week”. Ik wil dat herinvoeren op Instagram door beelden te plaatsen van heel divers materiaal; foto’s, kaarten, affiches, menukaarten et cetera. We beschikken over een enorm digitaal archief en ik hoef ze maar zo uit de database te plukken,’ aldus Thomas Vervaet, deskundige Communicatie bij Felixarchief Antwerpen.’

‘Het is op Instagram niet zo eenvoudig om een fanbase op te bouwen zoals op Facebook. Blijf proberen, varieer in je foto’s, schrijf kort en krachtig en wees vooral niet te wetenschappelijk. Je merkt na verloop van tijd dat je aanhang groeit en dat ze vooral veel meer interesse toont dan 99 procent van je Facebookfans.’


@Zeeuwsebibliotheek

 • 125 foto’s
 • meer dan 159 volgers
 • 230 volgend

In Middelburg hebben ze een unieke benadering, aldus Maringe Vogel, coördinator Algemene Dienstverlening bij de Zeeuwse Bibliotheek. ‘Het social media-team wil de collectie en wat de Zeeuwse Bibliotheek allemaal te bieden heeft, laten vertellen door de mensen. We raakten zeer geïnspireerd door het Instagramaccount (en Facebookpagina) van de blog “Humans of New York”. De gefotografeerde inwoners geven de stad New York een menselijk gezicht. Dat maakt het account ook enorm populair.’

‘Ik loop regelmatig door ons gebouw en zie mooie “plaatjes”. Zonder schroom stap ik op mensen af met ongeveer deze openingszin: “Dag, ik ben Maringe en werk hier. Ik maak iedere dag een foto van een van onze leners/bezoekers met het verhaal wat hen hier brengt. Ik vind u een mooi ‘plaatje’. Mag ik dat van u ook doen?” Ik schrijf er vervolgens een heel persoonlijk verhaal bij en we delen die foto ook via Twitter en Facebook. Ik merk steeds vaker dat mensen de rubriek kennen en graag meewerken en soms zelfs vereerd zijn!’

Mijn tip zou zijn om je account lokaal te promoten door mensen uit je dorp of stad te volgen. Door het reposten op Twitter en Facebook bereiken je foto’s en het bijbehorende verhaal ook dat publiek.’


@aalborg_ stadsarkiv

 • 578 foto’s
 • meer dan 863 volgers
 • 244 volgend

Wat direct opvalt bij dit Deense archief, is het grote aantal volgers en het grote aantal foto’s dat ogenschijnlijk niet erg ‘des archiefs’ is. ‘Het Aalborg Stadsarkiv focust sterk op geschiedenis in de stad. We stimuleren mensen die in onze omgeving zijn, foto’s te taggen met #mitaalborg (mijnaalborg), aldus Bente Jensen, archivaris bij het Aalborg Stadsarkiv. ‘Dat geeft ons de kans in dialoog te gaan met andere Instagramers en hen dezelfde plek te laten zien, honderd jaar geleden. Een paar keer per jaar organiseren we, vaak samen met andere organisaties zoals de plaatselijke VVV, “Instawalks” [samen met andere Instagramers fotograferend door de stad wandelen, RC] rond een bepaald thema, zoals kerstmis, lente of onbekende plekken in Aalborg. We hebben zo een zeer betrokken groep fans opgebouwd van voornamelijk vrouwen tussen de 18 en 30 jaar, niet echt traditionele archiefbezoekers.’

‘Om de betrokkenheid met de Instagram-community te versterken, nodigen we bekende Aalborgse Instagramers uit om voor maximaal 72 uur op ons account foto’s te maken van hoe zij de stad zien. Dat helpt ons enorm in het signaleren van trends en thema’s waarop we ons nu en in de toekomst kunnen concentreren.’


Tijdlijn

2010 Instagram gelanceerd voor iPhone

2010 1 miljoen gebruikers

2011 introductie van Weekend Hash tag Project

2011 Instagram verkozen tot iPhone-app van het jaar

2012 Instagram ook voor Android-smartphones

2012 foto’s op de kaart te zetten

2012 overname door Facebook

2013 100 miljoen gebruikers

2013 introductie van Instagram-video

2013 introductie Instagram Direct (messaging)

2014 uitbreiding van filters en uitgebreide mogelijkheden voor fotobewerking

2014 introductie van Hyperlapse, app om timelapse-video’s te maken

2014 200 miljoen actieve gebruikers per maand, 55 miljoen foto’s per dag, 1,5 miljard likes per dag, 16 miljard foto’s


 

Rob Coers werkt als trainer/ consultant sociale media in de bibliotheek- en informatiesector en is enthousiast Instagram – gebruiker (@robcoers, 1300 foto’s, 323 volgers, 361 volgend).

Deze bijdrage komt uit IP nr. 7 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *