Minister Bussemaker: 800.000 euro voor onderzoeksbeurzen museummedewerkers

Om medewerkers van musea in staat te stellen wetenschappelijk onderzoek te doen, stelt minister Bussemaker (OCW) tot en met 2016 800.000 euro beschikbaar voor onderzoeksbeurzen. Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk voor kennis over de collectie, educatie, digitalisering en het bereiken van nieuw publiek. De beurzen kunnen worden aangevraagd via de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De onderzoeken die met de beurzen kunnen worden uitgevoerd, sluiten aan bij de ‘Nationale Kennisagenda voor het Museale Veld’ die afgelopen donderdag gepresenteerd werd. Om de maatschappelijke rol van musea in de toekomst nog beter te kunnen vervullen is kennisontwikkeling essentieel.  Het initiatief voor de kennisagenda komt voort uit de Museumbrief ‘Samen werken, samen sterker’. “Wetenschappelijk onderzoek vormt de bron voor nieuwe verhalen die met de collectie verteld kunnen worden. Het zorgt ook voor nieuwe ideeën en inzichten  over educatie, de economische impact en de verbindende rol van musea in de samenleving”, aldus minister Bussemaker.

De kennisagenda is samen met de Museumvereniging, NWO, KNAW, de Onderzoeksschool Kunstgeschiedenis, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en experts uit het museumveld ontwikkeld. De kennisagenda beoogt een verbreding van het onderzoek door en voor musea. De kennisagenda stimuleert ook nieuwe wegen te zoeken voor onderzoek, samen met andere musea en universiteiten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *