Nederlandse Liederenbank en DINED winnaars Nederlandse Dataprijs 2014

De Nederlandse Dataprijs gaat dit jaar naar de Nederlandse Liederenbank (Dataprijs humaniora en sociale wetenschappen) en DINED (Dataprijs exacte en technische wetenschappen). Deze prijzen zijn woensdag uitgereikt door prof. Karel Luyben (Technische Universiteit Delft) en prof. Kees Aarts (Universiteit Twente).

DINED is een database met meetgegevens over de variatie van menselijke vorm en afmetingen. In eerste instantie is DINED opgezet voor industrieel ontwerpers, maar het wordt ook gebruikt voor andere technische toepassingen. Met deze kennis over anatomie en de statistieken wordt voorkomen dat men bij het ontwerpen uitgaat van het misverstand dat zoiets bestaat als een gemiddelde mens.

Juryvoorzitter Luyben benadrukte namens de jury de praktische kanten en de mooie interface van DINED. “De dataset is heel praktisch opgebouwd waardoor het maatschappelijk nut groot is. Het innovatieve karakter van de set zal veel wetenschappers uitnodigen voor verder onderzoek. Door veel aandacht te schenken aan zowel de verzameling, beschrijving en het beschikbaar stellen van de set, is deze voor een groot publiek zeer toegankelijk.”

De winnaar van de Dataprijs humaniora en sociale wetenschappen is de Nederlandse Liederenbank. Dit is een database van circa 170.000 Nederlandse liederen van de Middeleeuwen tot de 20e eeuw: liefdesliederen, volksliederen en nog veel meer. De database bevat volledige liedteksten en soms ook de melodieën zelf. Ook is informatie als beginregels, aanduidingen van de wijs, strofevormen en genre-aanduidingen te vinden.

De jury was unaniem in haar lof voor de Nederlandse Liederenbank. Prof. Kees Aarts, juryvoorzitter, roemde vooral het veelzijdige gebruik van deze databank. “In de praktijk wordt de databank al door veel wetenschappers binnen de digital humanities gebruikt voor literair-, muziek-, godsdienst-, algemeen historisch en etnologisch onderzoek. Ook journalisten, musici en middelbare scholieren gebruiken de databank veel. Deze goed gestructureerde databank is daarom een grote aanwinst voor zowel het Nederlands academisch als cultureel erfgoed.”

De winnaars zijn naar huis gegaan met € 7.500 om de dataset toegankelijk(er) te maken, een beeld en een geheel verzorgd diner voor de groep onderzoekers betrokken bij het voortbrengen en toegankelijk maken van de bewuste dataset.

Meer informatie over de Dataprijs is te vinden op de website van RDNL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *