Lifehacking: overal aan de slag

Het is gangbaar om overal toegang te hebben tot documenten via een usb-stick of in de cloud. Maar wat als je ook, op welke computer dan ook, wilt werken met je eigen vertrouwde programma’s? Dat kan via een usb-stick met portable apps of in de cloud met Spoon.net.

Portable apps

Door: Alice Doek

Een manier om je favoriete software overal bij de hand te hebben is vanzelfsprekend de laptopcomputer. Een alternatief is: programma’s installeren en draaien vanaf een usb-stick. Van veel programma’s bestaat namelijk een ‘draagbare’ Windowsversie die je vanaf een stick op elke Windows-pc kunt gebruiken. Deze draagbare versies haal je bijvoorbeeld op bij de website portableapps.com. De procedure is simpel. Kies een app, download het installatiebestand (altijd eindigend op .paf), klik op het bestand en doorloop de wizard. Bij de laatste stap kun je aangeven waar de software moet worden geplaatst: kies hier dus niet voor de harde schijf maar voor de usb-stick.

Op deze manier kun je bijvoorbeeld Firefox (al dan niet opgevoerd met add-ons), TweetDeck, OpenOffice, µTorrent, FileZilla (ftpclient), programma’s voor beeldbewerking en utilities in je achterzak meenemen, voorzien van je eigen instellingen, wachtwoorden en bladwijzers. Een ingebouwd updatemechanisme zorgt ervoor dat je altijd met de meest recente versie werkt.

Vooral mensen met een wisselende werkplek kunnen hier baat bij hebben. Daarnaast zijn portable apps handig in een situatie waarin de computer is ‘dichtgetimmerd’. Omdat draagbare apps geen wijzigingen aanbrengen in het besturingssysteem van de pc, kunnen ze zonder bezwaar van IT-zijde worden gebruikt. Bij het houden van online demonstraties op locatie lever je je meestal over aan de lokale keuzes en instellingen, maar als je verrassingen wilt voorkomen is het prettiger om zelf de baas te zijn. Dat het werken met deze apps geen sporen achterlaat op de gebruikte computer, kan ook een voordeel zijn. Alternatieven voor Portableapps.com zijn LiberKey.com en LupoPenSuite.com.

Spoon.net

Door: Leen Liefsoens

Spoon.net is een web-based platform waarmee je vanaf elke computer gebruik kunt maken van je favoriete software. Na het aanmaken van een account kun je via het menu Applications kiezen uit vele programma’s. Het enige wat wordt geïnstalleerd is een plugin en daarvoor zijn geen administratierechten vereist. Spoon.net is op dit moment alleen beschikbaar voor Windowscomputers.

De app-bibliotheek van Spoon.net bevat honderden programma’s waaronder alle bekende browsers, diverse teken- en fotobewerkingsprogramma’s, OpenOffice, Evernote, Skype, VLC Media Player, SketchUp, Notepad++, Tweetdeck, Any Video Converter, Keepass, Calibre en andere utilities. Via de Spoon Console (te openen met de toetscombinatie Alt + Win), die fungeert als een alternatief Start-menu, kun je de door jou gekozen programma’s openen. De persoonlijke instellingen die je in alle programma’s invoert, worden automatisch gesynchroniseerd met alle andere computers waarop je Spoon.net gebruikt. Tevens staan de programma’s via de Spoon Console in verbinding met lokale instellingen en installaties, waardoor bijvoorbeeld printen mogelijk is.

Spoon.net is vooral geschikt voor computers waarop je niet te veel belasting en ‘rommel’ van installaties wilt hebben. Hierdoor wordt het IT-beheer ontlast. Het is ook een passend platform om programma’s uit te proberen. Nieuwe softwareversies maken vaak kapot wat je nu juist goed vindt aan een programma. Met Spoon.net kun je die versies eenvoudig en zonder kleerscheuren testen. En Spoon.net is ideaal voor het testen van browsercompatibiliteit.

Je hebt de keuze uit vier abonnementen met bijbehorende opslagcapaciteit en geavanceerde mogelijkheden. Met de gratis variant heb je toegang tot de totale app-bibliotheek en 5 GB opslagruimte.

Alice Doek en Leen Liefsoens zijn beiden redacteur van InformatieProfessional.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 6 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *