Druk, druk, druk

Het jaarlijkse congres van de IASL (International Association of School Librarianship) strijkt in 2015 neer in Maastricht. Lourense Das heeft het congres naar Nederland gehaald en is druk met de voorbereidingen ervoor.

‘Het onderwijsbibliotheekwerk in Nederland en de ons omringende landen loopt achter op de internationale ontwikkelingen.’ Lourense Das, adviseur en trainer bij haar eigen bedrijf Meles Meles SMD, windt er geen doekjes om. ‘Er is in Nederland geen wettelijke verplichting voor onderwijsinstellingen om een bibliotheek/mediatheekfunctie met een professionele onderwijsbibliothecaris in dienst te hebben. Ook zijn er geen wettelijk vastgelegde functie-eisen voor deze onderwijsbibliothecarissen,’ legt Das uit. ‘Verder hebben veel onderwijsinstellingen geen of achterhaalde ideeën over onderwijsbibliotheken en hun functie. Er wordt vaak gefocust op het belang van lezen, maar dat is slechts een onderdeel van het brede scala aan functies. Ik heb de hoop en de verwachting dat IASL 2015 in ons land tot een positieve ontwikkeling en professionalisering van onderwijsbibliotheken kan leiden.’

IASL werd in 1971 opgericht in Jamaica tijdens een onderwijscongres. De vereniging heeft voornamelijk leden met een onderwijsachtergrond en/of een gecombineerde onderwijs- en bibliotheekachtergrond, oftewel ‘teacher-librarians’. De leden zijn afkomstig uit alle onderwijsniveaus. Ook heeft IASL een groot aantal leden uit de onderzoekswereld en een belangrijk onderdeel van de conferentie is het Research Forum for School Librarianship. ‘De achtergrond van IASL verschilt daarmee nogal van die van de IFLA,’ zegt Das. ‘IFLA is een vereniging van en voor bibliotheekorganisaties en de daarin werkende professionals. Maar de beide verenigingen werken al sinds 2006 samen in de Joint Committee IASL-IFLA Schools section.’

Met de voorbereidingen van dit internationale congres is Das inmiddels zes jaar bezig. Sinds 2010 heeft ze hulp van het Welten Instituut (voorheen CELSTEC) van de Open Universiteit Nederland, ‘want het is onmogelijk om zo’n groot evenement in je eentje te organiseren’. En groot wordt het: Das gaat uit van 600 deelnemers voor het congres, dat sinds 1971 jaarlijks ergens ter wereld wordt gehouden. Op 4 juli vond in Heerlen de officiële kick-off meeting van de IASL2015-organisatie plaats. ‘De volgende stap is dat de conferentiewebsite zo snel mogelijk live gaat,’ aldus Das.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 6 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *