Sauna erbij?

De nieuwe centrale bibliotheek van Helsinki krijgt een sauna. Dat heeft de gemeenteraad van de Finse hoofdstad besloten. 

Het onderwerp stond ter discussie nadat de directeur van de bibliotheek in de pers had laten weten weinig te voelen voor de bouw van een sauna, omdat hij van mening is dat de bibliotheek meer bezoekers zal trekken zonder die toevoeging.

De verantwoordelijke cultuur- en bibliotheekcommissie van de bibliotheek dacht daar anders over. Voorzitter Johanna Sydänmaa liet in een verklaring weten dat de sauna van meet af een essentieel onderdeel is geweest van de visie op de nieuwe bibliotheek, omdat sauna’s onlosmakelijk verbonden zijn met de Finse cultuur. De commissie heeft een educatieve sauna voor ogen, die ‘literatuur en heteluchtbaden met elkaar verbindt’. De leden beschouwen de zichtbaarheid en uitstraling van de bibliotheek als een buitenkans om de Finse saunacultuur te promoten.

De nieuwe bibliotheek van ALA Architecten komt in de wijk Töölö, nabij het centrum van Helsinki, en moet in 2017 haar deuren openen. De bibliotheek gaat 96 miljoen euro kosten. Het woord sauna is van oorsprong Fins en betekent stoombad. Het verwijst ook naar het houten huisje waarin een sauna is ondergebracht. Finland heeft ongeveer twee miljoen sauna’s. Het land telt 187.888 meren en 200.000 zomerhuisjes. Het is het enige land ter wereld dat meer sauna’s dan auto’s heeft.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *