De jonge onderzoeker: Leiden en omstreken op de virtuele kaart

Tijdens haar studie IDM aan de Haagse Hogeschool heeft Eline Corée vaak projecten op het gebied van geospatiële data en erfgoed gedaan. Haar afstudeeropdracht voor Erfgoed Leiden en Omstreken sloot daar goed op aan: welke stappen zijn nodig om een interactieve kaartapplicatie met zoekfunctie te realiseren?

Door: Eline Corée

Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) heeft een kaartapplicatie voor ogen: een website en een mobiele app die de complete collectie – zowel het archief als de archeologische en monumentale collecties – ontsluit. Bij veel objecten uit die collecties is de locatie namelijk de (enige) gemene deler. De applicatie dient uit twee delen te bestaan: een recreatieve versie voor nieuwsgierige gebruikers, zowel bewoners als toeristen, en een onderzoeksversie waar de gebruiker meer mee kan.

Onderzoek

ELO gaf aan dat zij gebruikers graag meer bij de ontwikkeling van de applicatie wil betrekken. Daarnaast was er bij de organisatie zelf al veel kennis over de benodigde technieken. Daarom heb ik de focus van mijn onderzoek bij de gebruikers gelegd en niet bij de techniek.

Ik heb een online enquête uitgezet die door ruim 1100 respondenten volledig is ingevuld. Daarnaast heb ik gesprekken gehad met collega’s binnen de organisatie, om te bepalen wat hun wensen en eisen zijn. De enquête bestond met name uit gesloten vragen, waarvan een deel demografisch, om ook een beeld te krijgen van wie de gebruikers zijn. Om goed te bepalen wat de wensen en eisen van de gebruikers zijn, heb ik drie open vragen toegevoegd. Hoewel dit bij het uitwerken van de resultaten voor veel extra werk zorgde, leverden de antwoorden een verrassend hoog aantal nieuwe ideeën en creatieve toevoegingen op. Een voorbeeld van zo’n verrassing is het idee van gebruikers om genealogische data te koppelen aan geografische; hier was binnen de organisatie nog weinig over nagedacht

Uit de enquête bleek dat de gebruikers erg enthousiast zijn over het idee van ELO en dat zij hier graag aan bij willen dragen. Meer dan 250 respondenten gaven aan zitting te willen nemen in de klankbordgroep over de enquête. ELO zal met deze uitkomsten aan de slag gaan.

Adviesrapport

Op basis van het gebruikers- en organisatieonderzoek en het onderzoek naar de huidige situatie en soortgelijke applicaties heb ik een adviesrapport opgesteld. In dit rapport doe ik onder andere aanbevelingen voor de zoekfuncties van de applicatie, verschillende manieren van het tonen van objecten en voor eventuele extra toepassingen. De specificaties zijn onderverdeeld in verschillende maten van prioriteit. Enkele belangrijke punten uit het adviesrapport zijn:

  • alvorens de kaartapplicatie te bouwen moeten locaties toegekend worden aan objecten waarbij dit nog niet het geval is;
  • de mogelijkheid tot zoeken met zoekveld, filters en tijdbalk toevoegen;
  • afbeeldingen op locatie tonen; indien mogelijk liefst zowel een historische als een moderne afbeelding van de betreffende plek;
  • themakaarten ontwikkelen, bijvoorbeeld met betrekking tot de lakenindustrie of kastelen in de omgeving;
  • historische kaarten tonen; als basislaag of als kaartlaag; dit laatste kost minder werk maar biedt ook minder mogelijkheden;
  • objecten tonen door middel van pins, polygonen, lijnen en vectoren.

Beginnen

Mijn advies is om te starten met een basisversie van de kaartapplicatie. Hierin krijgen in elk geval de musthaves en een paar collecties zoals de beeldbank een plek. Met een basisversie, die er sneller ligt dan een geheel uitontwikkelde applicatie, hoeven gebruikers niet te lang te wachten op het resultaat van hun inzet bij de enquête en de toekomstige klankbordgroep. Op deze manier blijft de klantenbinding hoog. Bovendien kunnen er tijdens het doorontwikkelen van de basisversie ideeën voor toevoegingen ontstaan die in het adviesrapport niet geopperd zijn.

Nieuwsgierig geworden naar het adviesrapport? Het staat als leestip op www.den.nl/nieuws/bericht/4177.

Eline Corée is projectmedewerker Communicatie bij Digitaal Erfgoed Nederland (DEN).

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *