Een bibliotheek in kisten

De Franse organisatie Bibliothèques Sans Frontières heeft onlangs het project The Ideas Box gepresenteerd in de openbare bibliotheek van New York.

The Ideas Box kan worden omschreven als een bibliotheek in kisten, bedoeld om te worden ingezet in vluchtelingenkampen in rampgebieden. Een Ideas Box bevat vijftien tablets, vier laptops met een satellietverbinding, vijftig ereaders, vijfduizend ebooks, tweehonderdvijftig papieren boeken, een beamer met scherm en honderd films, bordspelen en krukjes. De kisten, naar een ontwerp van de Franse designer Philippe Starck, zijn licht, duurzaam en waterdicht en kunnen gemakkelijk vervoerd worden. Een kist is tevens als tafel of zitmeubel te gebruiken. Volgens Paul Weil, oprichter van Bibliothèques Sans Frontières, hebben vluchtelingen meer hulp nodig dan voedsel, water en onderdak alleen. ‘Mensen die alles hebben verloren hebben ook behoefte aan boeken, films, games en internettoegang om de geest te voeden, in contact te blijven met vrienden en familie en onderwijs te genieten. Alleen zo kun je je leven weer opbouwen.’

Onlangs zijn, met hulp van de Verenigde Naties, de eerste twee boxen in gebruik genomen in een vluchtelingenkamp in Burundi, waar momenteel zesenveertigduizend mensen worden opgevangen. Er zijn ook plannen om kisten te verzenden naar Syrische vluchtelingen in Libanon en Jordanië. Volgens Weil was er voldoende animo voor de mobiele bibliotheken in Burundi. Op de eerste dag keken meer dan dertig kinderen naar een tekenfilm, gebruikten tien volwassenen een tablet en werden de boeken gebruikt door studenten en ouderen.

Het project wordt gefinancierd met een startkapitaal van 400.000 dollar, afkomstig uit een subsidie van de Alexander Soros Foundation. De productie en samenstelling van een Ideas Box kost 60.000 dollar. De bibliotheken worden beheerd door lokale vluchtelingen die daarvoor worden ingehuurd en opgeleid door Bibliothèques Sans Frontières.

www.ideas-box.org/en/

vimeo.com/90004082

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *