Behangperformance

Bezoekers van de Salone del Mobile in Milaan, de grootste internationale designbeurs ter wereld die dit jaar van 8 tot en met 13 april plaatsvond, moeten vreemd hebben opgekeken. Twee mannen waren bezig het behang laag voor laag af te krabben van een muur die midden in een verder lege ruimte was geplaatst. Hier was het Nederlandse kunstenaarsduo Lernert & Sander aan het werk. In opdracht van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam gaven zij een live performance op basis van de historische collectie van behangfabrikant Rath & Doodeheefver, nu in het bezit van AkzoNobel.

Lernert & Sander krabden in paar dagen honderd lagen behang van de muur af; de eerste laag dateerde uit de jaren tachtig, de laatste laag uit de jaren twintig. Het Nieuwe Instituut wilde met deze performance het vraagstuk van het behoud van archieven onder de aandacht brengen van een internationaal designpubliek. Diverse ontwerparchieven dreigen namelijk verloren te gaan. En dat zal, aldus het Instituut, onvermijdelijk bijdragen aan het geheugenverlies in deze sector. Voor het archief van Rath & Doodeheefver lijkt het goed af te lopen. Zoals het er nu naar uitziet zullen het Amsterdam Museum en het Stadsarchief Amsterdam in samenspraak met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een groot deel van de de collectie opnemen en toegankelijk maken.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *