Apps met informatie op locatie: check je plek

Apps die gebruik maken van plaatsbepaling en geodata zijn er in alle soorten en maten. IP-redacteur Matthijs van Otegem probeerde er zes op zijn iPhone uit.

Door: Matthijs van Otegem

Urban Augmented Reality

UAR laat je gebouwen zien van nu, van vroeger en zelfs van de toekomst. Je richt je telefoon op de stad om je heen, en als je op een gebouw klikt, krijg je foto’s en soms ook bouwtekeningen. Een audiotour behoort in de grotere plaatsen tot de mogelijkheden. Het Nieuwe Instituut heeft de data geleverd en de app ontwikkeld. Leuke feature is dat gebruikers zelf ook gebouwen en content kunnen toevoegen. Als Amsterdammer die net in Rotterdam is gaan werken een bron van kennis en vermaak. Outsmart the locals 😉

Hier was het nieuws

De KB lanceerde vorig jaar een app op basis van 10 miljoen gedigitaliseerde krantenpagina’s. Afhankelijk van je locatie krijg je oud nieuws uit de buurt. Dat er in 1923 ingebroken is bij de buren en in 1935 een aanrijding was om de hoek. Uit de krantendata zijn alle locaties gefilterd en netjes gestandaardiseerd en gesorteerd. De app bevat vanwege auteursrechten alleen data tot 1940. Het brengt geschiedenis letterlijk dichtbij en geeft een nieuw venster op je buurt. Behalve als je wijk na de oorlog is aangelegd… Met actuele data erbij zou het nog leuker worden!

Omgevingsalert

Als je wilt weten of er bouwplannen zijn in de buurt of de buren van plan zijn de eeuwenoude kastanjeboom om te zagen, dan is OmgevingsAlert iets voor jou. De gemeente zet alle aanvragen voor vergunningen in een kaartje en je bent op de hoogte. Een heerlijk geslaagd voorbeeld van de digitale overheid; de alerts krijg je gepusht. Het wijkkrantje kan vanaf nu meteen in de kattenbak. Natuurlijk vervangt de app niet het praatje met de overbuurvrouw.

Pollennieuws

Je kan van alles alerten, dus ook pollen. En dat is heel handig voor de hooikoortsigen onder ons. Het KNMI geeft de data van het weerbeeld, en dat gekoppeld aan het seizoen en bloeitijden van planten levert een precies beeld op waar je wanneer last hebt van hooikoorts. Je kunt zelf aangeven waar je last van hebt (benauwdheid, hoesten, last van ogen of neus) en hoe erg (1-10) en je ziet de scores van je lotgenoten. Sommige gebruikers geven in de reviews aan dat ze eindelijk weten waar hun allergische reactie vandaan komt.

Geogame

Geogame is een spelletje waarbij je op basis van foto’s moet raden waar ter wereld de foto genomen is. Des te preciezer en sneller je de plek raadt, des te meer punten je krijgt. De beelden komen uit Google Street View. Prachtige kwaliteit, maar de laadsnelheid is soms veel te traag. Toch de moeite waard om uit te proberen. Random plaatjes uit de hele wereld prikkelen de nieuwsgierigheid. En vooruit… Af en toe een klein feestje der herkenning. Yes, 64.354 punten!

Tinder

De relatieve anonimiteit van internetdating en toch dichtbij. Tinder toont profielen van andere tinderaars in de buurt. Je kiest: leuk of niet leuk. Heb je een match, dan kun je een chat starten. De data komt van de gebruikers zelf die de locatiefunctie op hun telefoon aan hebben staan. Simpel, snel, effectief: keiharduh vleeskeuring. Ik vond er niet veel aan want niemand likete mijn oude kop. Of nee, wacht… Toch. Schrik. Ik doe dit voor IP hoor!

Matthijs van Otegem is redacteur van InformatieProfessional.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *