De onzichtbare reporter (1): een gewone maandag bij de Bibliotheek van de EUR

Wat gebeurt er op een heel gewone maandag in februari bij de Bibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam? IP-redacteur Alice Doek zat er ‘als een vlieg aan de muur’ in diverse ruimten en ving dit op.

Door: Alice Doek

Meest gebruikte woord: vlootschouw

De 64 medewerkers van de UB-EUR zullen binnenkort worden geschouwd: van iedereen wordt het veranderpotentieel ingeschat zodat duidelijk wordt in welke mate de UB meekan met de veranderingen eromheen. Ook de directieleden worden daarbij niet ontzien.

Zoals in veel bibliotheken is er weinig verloop in het personeelsbestand, maar ondertussen gaat de strategie flink op de schop. Is de match nog wel goed? Kunnen de medewerkers, hoe bevlogen ook, die veranderingen wel aan? De vlootschouw brengt tijdens een werkoverleg van de afdeling Academic Services de tongen flink in beweging. Iemand vindt de aanpak verfrissend. Maar ook zijn er serieuze vragen. Wat vindt de dienstcommissie hiervan? Moet niet eerst de strategie helemaal uitkristalliseren, zodat je als loyale medewerker kan bedenken waarbij je kunt aanknopen?

Een ervaren medewerker twijfelt aan het nut van de vlootschouw: alleen al door de aankondiging zullen mensen met veel kwaliteiten zich achter de oren krabben en hun heil elders zoeken; andere mensen blijven gefrustreerd zitten, omdat ze niets anders kunnen. De sfeer lijdt er nog niet onder: met vliegdekschepen en zeilboten wordt lustig voortgeborduurd op de maritieme metafoor.

Minst gebruikte woord: boek

Van de boekencollectie komt het grootste deel zelden meer van zijn plek, al moeten we dat in Rotterdam figuurlijk opvatten: de magazijnboeken hebben namelijk geen vaste plaats. De nieuwe directeur Matthijs van Otegem (‘wel een lefgozer’) heeft het voor elkaar dat de UB de spil gaat vormen in onderzoeksondersteuning aan de gehele EUR. Op alle gebieden van de research life cycle moet de bibliotheek het aanspreekpunt worden en innovatieve projecten leiden.

Dat is nog niet zo’n groot probleem als het gaat om het traditionele verzamelen van informatie. Maar welke deskundigheid hebben boekenverzamelaars op het gebied van fondsenwerving? Ook op het vlak van onderzoeksdatamanagement worden er straks veel hogere eisen gesteld dan de afgelopen jaren het geval was. Medewerkers zijn ongerust over de projectaanpak: alles wat geen project mag heten, wordt ondergewaardeerd, zo is de vrees. De bureaucratie neemt al toe, zegt een van de medewerkers.

O-O-balans

Een docent van de MBA Health komt bij de liaison librarian (voorheen: vakreferent) langs om te overleggen rondom informatievaardigheidsinstructies. Die zouden flink kunnen bijdragen aan de kwaliteit van de scripties. Het mag geen standaardverhaal worden. Wel: veel aandacht voor refereren en citeren.

De liaison librarian – op haar tafel prijkt de ‘Atlas of new librarianship’ van David Lankes – denkt enthousiast mee over de mogelijkheden, vraagt in hoeverre de studenten ook aan datamanagement gaan doen, maar doet geen concrete toezeggingen. Ondertussen speelt door haar hoofd deze vraag: in hoeverre hoort informatievaardigheidsonderwijs straks nog tot de prioriteiten van de UB? Van de directeur is bekend dat hij sceptisch is over het effect van zo’n training, en aanstuurt op meer cijfers en feedback. En ook is er de kwestie van geld. Studenten tellen 27 duizend euro neer voor een MBA-opleiding. Gelukkig is men bereid de tijd en de inspanningen van de bibliotheekmedewerkers per dagdeel te vergoeden.

kers per dagdeel te vergoeden. Vaardigheidsonderwijs houdt soms ook in dat studenten worden rondgeleid door de bibliotheek. Hier zijn de baliemedewerkers van de afdeling Library Learning Center bij betrokken. Zij waren niet blij met het grote aantal groepen dat door de UB moest worden geleid, maar inmiddels is er een goede afspraak in de maak: maximaal 48 studenten per dagdeel en liever niet tussen de middag. Medewerkers in ‘H3’ werken ondertussen aan producten die fysieke rondleidingen overbodig kunnen maken.

Kantoortuin

Vrijwel elk hoekje en gaatje in de UB wordt benut als studieplek. Voor de overgebleven medewerkers is steeds minder plaats. En hoe prettig het ook is zo letterlijk dicht bij de doelgroep te zitten, de samenwerkgeluiden die studenten maken, kunnen door de dunne wandjes in de vergaderzaal nauwelijks worden tegengehouden.

Een flinke groep bibliotheekmedewerkers is al vertrokken naar een verdieping in de Faculteit Economie. Bilocatie heet dat. Het gaat nog erger worden, want van 2015 tot 2017 wordt de UB op de campus Woudestein verbouwd en gerenoveerd. Resultaat over drie jaar: nog meer studieplekken.

Ondertussen is het voor de verhuisde medewerkers best goed toeven in ‘H3’: rustige plekken in een comfortabele kantoortuin met een mooi uitzicht op de Rotterdamse skyline. Alleen toiletborstels ontbreken. En o ja, de pc’s kunnen maar door één persoon gebruikt worden waardoor flexwerken nog niet kan: het netwerk heeft een oppepper nodig.

In dezelfde kantoortuin werken ook mensen van het Informatiseringscentrum. Hilariteit was er, toen vorige week het netwerk plat lag. Er kwamen voortdurend collega’s bij de IT’ers langs met niet-werkende oplossingen voor het probleem. Maar relaxed zijn de buren ook: met een groot tv-scherm waarop de Olympische Winterspelen gevolgd worden.

Alice Doek is redacteur van InformatieProfessional.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 3 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *