Leerlingen ontwerpen schoolbibliotheek

Op de REALM ‘Charter school’ (een soort vrije school) in Berkeley (VS), die drie jaar geleden is opgericht, hadden leerlingen behoefte aan een aparte ruimte om zich te ontspannen, te lezen en dingen te ontdekken. ‘Zoiets wordt door andere mensen een bibliotheek genoemd’, zeiden de leerlingen, ‘maar wij noemen het onze X-Space’. X kan op van alles duiden, maar hier betekent het een ruimte om op onderzoek uit te gaan en dingen te doen.

Door een groep leerlingen van de school is de ‘X-Space’ helemaal zelf op papier uitgetekend. Ze ontwierpen de bibliotheekruimte, inclusief bibliotheekstempel, bladwijzer en boekentas. Het uitgangspunt van de ruimte is een houten element in de vorm van een X, de zogeheten ‘Stax’. De elementen zijn in elkaar te schroeven en vormen zo een boekenkast. Als je er een plankje op legt, wordt het element omgetoverd tot een tafeltje of een krukje.

Om de inrichting van de X-Space te kunnen financieren heeft de school een crowdfundingactie opgezet. Bij het ter perse gaan van dit nummer (half maart) stond de teller al op bijna 70.000 dollar. De resterende 5000 dollar gaat er vast ook nog wel komen, want het enthousiasme van de 13-jarigen, die een prominente rol vervullen in hun begeleidende filmpje, werkt bijzonder aanstekelijk.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 3 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *