OBA opent filiaal in Tramremise De Hallen

Tot eind jaren zeventig reden trams de Remise Tollensstraat in Amsterdam-West binnen om te worden gestald of gerepareerd. Nu transformeert dit industrieel monument, in 1902 in gebruik genomen, tot een ‘centrum voor mode, media en cultuur’ en nog veel meer. Het geheel bestaat uit een tiental geschakelde hallen – samen goed voor 15.000 m2 – die in verschillende stadia worden herontwikkeld.

Op 4 april trekken de eerste bewoners in het complex, omgedoopt tot Tramremise De Hallen: de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), kunstuitleen en galerie Beeldend Gesproken en Fietswerkplaats Recycle. ‘Een paar bedrijven hebben een sociale component,’ legt Erica Schoen, regiohoofd OBA West, uit. ‘Zo werkt Recycle met mensen die weer toetreden tot de arbeidsmarkt. Verder zal de kunstuitleen werk tonen van professionele kunstenaars met een psychiatrische achtergrond.’ Later volgen onder andere een art house filmtheater, tv-studio, hotel, kinderdagverblijf, horeca, leer/werkplaats voor ambachten, café/restaurant en mode(kennis)centrum House of Denim.

Vanaf het moment dat het complex leeg kwam te staan, was het de bedoeling dat de OBA hier een filiaal zou openen, aldus Schoen. En daarbij gezelschap zou krijgen van horeca en een filmtheater. Maar eerst volgden nog vele jaren waarin werd gediscussieerd over de functie en invulling van het complex – en moesten de harten van buurtbewoners veroverd worden. Het nieuwe bibliotheek- filiaal vervangt de huidige vestiging in de Nicolaas Beetsstraat. In de bibliotheek komt een leescafé, uitgebaat door een horecaonderneming. ‘Hier kunnen klanten kranten en tijdschriften uit onze collectie lezen,’ zegt Schoen. ‘Het café zal ook op tijden geopend zijn dat de bibliotheek gesloten is.’

Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *