IM Hannie van Goinga-Van Driel

Door: Marieke van Delft

Op 23 januari 2014 overleed Hannie van Goinga-Van Driel (1939) na een kort ziekbed. Hannie van Goinga was voor velen in het vak een goede bekende. Ze stond voor veel mensen aan het begin van een loopbaan in de boekenwereld. Na een studie geschiedenis aan de Universiteit Leiden gaf ze les aan de P.A. Tiele Academie in Den Haag en de toenmalige Bibliotheek- en Documentatieacademie in Deventer. Ze was erg betrokken bij het onderwijs in het bibliotheekvak, zoals bijvoorbeeld blijkt uit het artikel ‘De bibliotheek- en documentatieopleidingen in Nederland’ dat ze schreef in de bundel die verscheen bij het vijfentwintigjarig bestaan van de bibliotheek- en documentatieopleidingen.

In 1980 trad ze toe tot de redactie van Open, samen met Login de voorloper van InformatieProfessional, aanvankelijk als waarnemend redactiesecretaris. Vanwege haar brede belangstelling voor het vakgebied werd ze in 1981 gekozen tot voorzitter, een functie die ze tot en met 1987 met verve en enthousiasme vervulde. Onder haar leiding ging Open letterlijk open voor een bredere groep.

In 1980 verruilde ze de bibliotheekwereld voor de universiteit toen ze werd aangesteld als docent aan de Vakgroep Boek- en Bibliotheek- en Informatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam. Generaties studenten kregen van haar een degelijke introductie tot de maatschappelijke geschiedenis van het boek in brede zin. Hier werden haar boekhistorische aspiraties wakker en begon ze te publiceren. Vooral de distributie van het boek had haar belangstelling.

In 1999 leidde dit tot haar proefschrift Alom te bekomen. Veranderingen in de boekdistributie in de Republiek 1720-1800. Met dit boek vestigde ze haar faam als boekwetenschapper. Een degelijk stuk vernieuwend werk, gebaseerd op vasthoudend onderzoek in archieven, kranten en bibliotheken. Ze stelde haar onderzoeksresultaten genereus ter beschikking aan anderen. Zo zijn de resultaten van haar veilingenonderzoek aanwezig in Bibliopolis en ze was tot op het laatst bezig om een update van dit bestand voor te bereiden. Rustig en vriendelijk, met een twinkeling in de ogen, en stille humor inspireerde ze velen met haar lessen en onderzoek.

Marieke van Delft is conservator Oude Drukken bij de Koninklijke Bibliotheek.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *