Een ander vak: auteur

Tijdens zijn vele zakenreizen voor KIT Information & Library Services begon Hans van Hartevelt te schrijven. Zijn nieuwste roman verschijnt dit voorjaar. 

Door: Andrea Langendoen

Hans van Hartevelt werkte 32 jaar voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen als directeur van KIT Information & Library Services. In die functie reisde hij de hele wereld over om nationale en lokale informatiesystemen op te zetten in ontwikkelingslanden. Maar hij is ook de auteur van zes romans en verhalenbundels. ‘Heel veel heb ik tijdens mijn missies in het buitenland geschreven. Ik leidde een druk leven, reisde de hele wereld over. Schrijven is daarbij altijd een mooie uitlaatklep voor me geweest.

‘Ik ben begonnen met schrijven tijdens een missie in China. Tijdens de lange lunchpauzes ging iedereen naar huis en vaak kwamen de mensen helemaal niet meer terug. Dan zat ik daar alleen in mijn hotelkamer. Als tijdverdrijf ben ik begonnen aantekeningen te maken over de bijzondere dingen die ik meemaakte, in dialoogvorm. En daar is uiteindelijk mijn eerste boek uit ontstaan, Op zijn Chinees.’

Voor bijna al zijn romans laat hij zich inspireren door culturen. Zijn roman De kwelling vormt hierop een uitzondering, want die is gebaseerd op een moordzaak die zich jaren geleden in zijn directe omgeving afspeelde. ‘Het was een bizarre periode. Ik ben zelf ook als mogelijke verdachte verhoord door het OM. Om alle verbijsterende gebeurtenissen voor mezelf vast te leggen ben ik destijds een dagboek bij gaan houden. Jaren later kwam ik het dagboek weer tegen, en dacht toen: ik moet hier een boek over schrijven.’

In 2013 werd bekend dat de financiering van de KIT-bibliotheek per 2014 zou worden stopgezet. Het afgelopen jaar heeft Hans van Hartevelt zich vooral ingezet om nieuwe onderkomens te vinden voor de bibliotheekcollectie van het KIT. Juist in die bewogen periode vormde het schrijven een welkome afleiding. Dit voorjaar verschijnt zijn nieuwste roman, een cybercrime. ‘Onze afhankelijkheid van de techniek interesseert me. Wat gebeurt er als alles uitvalt? Eigenlijk zijn de enigen met een kans op overleven de boeren. Maar ook zij zijn steeds meer afhankelijk van de informatietechnologie.’ Een volgend boek is al in de maak. ‘Ik vind altijd wel ergens inspiratie. Het blijft kriebelen.’

Andrea Langendoen is redacteur van InformatieProfessional.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *