De getatoeëerde bibliothecaris

In Nederland is-ie nog niet gesignaleerd: een kalender met foto’s waarop bibliothecarissen trots hun tatoeages laten zien. In de Verenigde Staten zijn er inmiddels al drie verschenen. Zo bracht de Texas Library Association (TLA) in 2009 de kalender ‘Tattooed Ladies of TLA’ uit om geld in te zamelen voor de bibliotheken die schade hadden opgelopen door de orkanen Katrina en Rita. Drie jaar later kwamen de Tattooed Youth Librarians of Massachusetts met een eigen kalender, om de kas van Massachusetts Library Association aan te vullen. En in 2013 bracht ook de Rhode Island Library Association (RILA) een ‘2014 Tattooed Librarians of the Ocean State’-kalender uit. Wilde RILA zo afrekenen met het stereotype beeld van ‘de’ bibliothecaris? ‘Ons doel was om mensen te confronteren met hun vooringenomen ideeën over de bibliotheek, maar ook om bewustwording te stimuleren en de discussie aan te zwengelen over de veranderende rol en waarde van bibliotheken en bibliotheekmedewerkers. Dat is naar mijn idee hiermee geslaagd,’ zegt RILA-medewerker Emily Grace Mehrer. Haar beeltenis siert de maand september van de kalender.

De 850 exemplaren van de kalender waren snel uitverkocht; bestellingen kwamen zelfs vanuit Australië, Finland, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Singapore. Volgens Mehrer is dit ‘erg veelzeggend voor hoe mensen ons beroep zien’.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *