Professional in het nieuws: Janine Huisman

Samen met collega-wetenschapper Jeroen Smits heeft econoom Janine Huisman (1968) de beoordelingssite SciRev.cs opgezet. Hier kunnen wetenschappers – à la productvergelijkingssite Kieskeurig en reissite TripAdvisor – hun ervaringen met wetenschappelijke tijdschriften uitwisselen.

Wat is SciRev.sc?

Op SciRev.sc kun je de kwaliteit en efficiëntie van het reviewproces van wetenschappelijke vakbladen vergelijken. Als je een artikel naar een wetenschappelijk tijdschrift stuurt, duurt een reactie vaak erg lang. In het gunstigste geval moet je nog van alles veranderen, maar vaak blijken de editors uiteindelijk niet geïnteresseerd, waarna je het artikel naar een ander blad moet opsturen. Omdat je een stuk maar bij één blad tegelijk kunt indienen, duurt het vaak wel een jaar of langer voordat wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd wordt. Het zou mooi zijn als je vooraf weet hoe een blad met artikelen omgaat. De meeste wetenschappers sturen maar één of twee artikelen per jaar op, dus je eigen ervaring is beperkt. Daarom is het zo belangrijk dat wetenschappers hun ervaringen delen.

Je hebt de beoordelingssite samen met collega-wetenschapper en socioloog Jeroen Smits ontwikkeld. Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

Naar aanleiding van een erg slechte ervaring. Nadat we alle gevraagde veranderingen in een artikel hadden doorgevoerd, wilde een blad ons artikel toch niet hebben. Dit is eigenlijk not done, maar we konden nergens met onze klacht terecht. Het blad zelf bleek geen klachtencommissie te hebben en ook op internet was hier geen site voor. Van collega’s hoorden we vergelijkbare slechte ervaringen. Reden om zelf een vergelijkingssite te bouwen.

Is er een verdienmodel?

Het is natuurlijk leuk als we op termijn iets met de website verdienen, maar voorlopig is onze belangrijkste doelstelling het wetenschappelijke reviewproces sneller en efficiënter te maken. Bladen die het reviewproces goed geregeld hebben, zullen daarvoor de credits moeten krijgen die ze verdienen.

Hoe is het initiatief ‘geland’ bij de wetenschappers?

We krijgen erg veel positieve reacties. De site voldoet duidelijk in een behoefte.

Zijn de werkzaamheden voor SciRev.sc te combineren met je huidige baan?

Toen we met SciRev begonnen, werkte ik als onderzoeker aan de Radboud Universiteit. Inmiddels woon ik in India. Mijn man kon hier interessant werk krijgen en ik heb India altijd een heel fascinerend land gevonden; ik ging dus graag mee. Mijn visum staat me niet toe om hier in loondienst te werken – de perfecte gelegenheid om een eigen website op te zetten.

Wat wilde je vroeger worden?

Archeoloog. Tot ik een week in de wind en regen aan een opgraving in Noord-Friesland meewerkte. De interesse in archeologisch onderzoek heb ik zeker nog, maar het graven laat ik graag aan anderen over

Waarom heb je voor je deze loopbaan gekozen?

Liefst plan ik niet te veel. Ik kijk wat er op mijn pad komt. Op dit moment is wonen in India en werken aan deze website voor mij een ideale combinatie.

Welk ebook las je het laatst?

Geen. Ik wil een boek kunnen vasthouden, belangrijke passages onderstrepen.

En welk papieren boek?

Scarcity van Mullainathan en Shafir. Een interessante combinatie van economie en psychologie over wat gebrek aan tijd of geld doet met je gedachten en gedrag.

Heeft het papieren boek nog toekomst?

Zonder twijfel. Ik zie mezelf nog niet snel een ebook kopen.

De beste app die je kent?

Ik heb nog een heel ouderwetse mobiele telefoon, zonder apps.

Vertel iets verrassends over jezelf

Ik kijk graag samen met de kinderen naar cartoons.


Naam en leeftijd

Janine Huisman (1968)

Opleiding(en)

Economie aan Rijksuniversiteit Groningen, Culturele Antropologie aan de VU, gepromoveerd op onderzoek naar onderwijs in ontwikkelingslanden aan de Radboud Universiteit Nijmegen

Vorige banen

Begonnen als projectmanager bij NIBE-SVV, opleidingsinstituut voor de financiële sector; daarna onderzoeker bij ontwikkelingsorganisatie Oikos; vervolgens promovendus en later als postdoc en onderzoeker werkzaam aan Radboud Universiteit.


 

Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *