Maarten de Rijke op VOGIN-IP-lezing

Maarten de Rijke, hoogleraar bij de UvA, is een van de sprekers op de VOGIN-IP-lezing op 20 maart a.s.

In een interview naar aanleiding van de Snowden-onthullingen, vorig najaar in NRC Handelsblad, werd Maarten de Rijke gevraagd hoe de NSA bruikbare informatie kan halen uit die enorme hoeveelheden verzamelde data. Wat de NSA daarmee doet, verschilt volgens De Rijke niet veel van wat Google met de inhoud van webpagina’s doet. Alleen is het voor de NSA veel moeilijker om te bepalen naar welke patronen ze moeten zoeken, dan voor Google. Google kan uit analyses van miljoenen clicks afleiden wat gebruikers goede resultaten vinden en zo zijn algoritmes verbeteren. Maar de NSA heeft weinig voorbeeldpatronen van aanslagen waaruit ze zouden kunnen leren. Je moet dan beginnen met het stellen van de goede vragen. Dit thema van slimme zoeken analysetechnieken in grote hoeveelheden data, zal tijdens de lezing van Maarten de Rijke verder aan de orde komen.

Behalve een vijftal lezingen in de middag, zijn er ’s ochtends enkele workshops waaruit deelnemers kunnen kiezen. De VOGIN-IP-lezing vindt plaats in de Koninklijke Industrieele Groote Club aan de Dam in Amsterdam.

vogin-ip-lezing.net

Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *