#IPLINGO: Shelfie

Door: Edwin Mijnsbergen 

Dat het woord selfie verkozen kon worden tot Van Dale Woord van het Jaar 2013 kon niet iedereen waarderen. Het is inderdaad opmerkelijk dat een anglicisme mee kan dingen in zo’n verkiezing, maar ergens is het ook wel begrijpelijk. In het digitale tijdperk vervagen vele grenzen, ook die van de taal. Gezien vanuit dat perspectief is het logisch dat selfie won. Het woord is nu eenmaal geadopteerd door een grote groep – veelal jonge – Nederlanders. Dat Kees van Kooten een pleidooi hield voor het alternatief ‘otofoto’ deed veel mensen glimlachen, maar het was een vrij kansloze oproep. Als jongeren eenmaal woorden hebben opgepikt is er geen houden meer aan. Misschien verdwijnen die woorden op zeker moment weer uit het dagelijkse taalgebruik, maar een alternatief krijg je er echt niet zomaar door, zelfs niet als je Kees van Kooten heet en je de Nederlandse taal ooit zelf voorzag van een indrukwekkende hoeveelheid nieuwe woorden.

Selfie dus. De uitverkiezing tot woord van het jaar gaf het verschijnsel nog eens een extra zetje. Op sociale netwerken wemelde het opeens van de met de telefooncamera geschoten zelfportretten. Wie er nog nooit een had gemaakt kon tenslotte niet achterblijven. Ook dat hoort erbij, in de lolbroekencultuur van Facebook maar het zorgde er, in mijn geval, wel voor dat ik het woord al beu was voordat ik het zelf ooit had gebruikt. Weg ermee!

Desondanks kon ik wel lachen om de variant shelfie. Dat woord dook vanaf half december ook overal op, na oproepen op Twitter van uitgever AbeBooks en op de website van dagblad The Guardian, om foto’s op te sturen van je boekenplank (shelf) of -kast. Sommige webredacteurs doen alsof zij de variant hebben verzonnen, maar dat is strijken met de eer van de ander. Dat terzijde. Waar het om gaat is dat ik shelfies wél leuk vind. Waarom? Omdat het meestal interessanter is om iemands boekenkast te bestuderen dan iemands gelaatstrekken! Daar denkt vast niet iedereen zo over. Ik houd het daarom maar op beroepsdeformatie. Shelfie is mijn favoriete woord. Van de afgelopen maand.

Edwin Mijnsbergen is nieuwsredacteur a.i. van InformatieProfessional.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *