Google inspireert kunstenaars

Kunstenaars gaan aan de slag met Google Afbeeldingen en Google Street View.

Bij de Franse uitgeverij Jean Boîte Editions verscheen eind 2013 het vuistdikke boek Google, Volume 1, gemaakt door het Britse kunstenaarsduo King Zog. Het duo, bestaande uit Felix Heyes en Benjamin West, zocht in september 2013 voor elk woord uit de Oxford English Pocket Dictionary 2013 een afbeelding via Google Afbeeldingen. Alle eerste treffers, 21.110 in totaal, vormen tezamen een geheel eigen ‘woordenboek’. Als de 1000 exemplaren van dit kunstenaarsboek verkocht zijn, wil de uitgeverij een nieuwe editie laten maken. Opnieuw zal er dan gezocht worden met Google Afbeeldingen. Omdat de zoekresultaten dan andere beelden zullen opleveren, krijgt de nieuwe versie als titel Google, Volume 2. Bij Jean Boîte Editions kwam eerder ook al een boek met een Google-thema uit: The 9 Eyes of Google Street View. De titel verwijst naar de negen camera’s boven op de Google Street View-auto’s waarmee de foto’s worden gemaakt. De Canadese kunstenaar Jon Rafman verzamelde voor The 9 Eyes de meest opmerkelijke momentopnames die met deze camera’s zijn vastgelegd. Van een politieagent die een geweer op een man richt, een auto-ongeluk tot en met een zoenend stel in Parijs.

www.jean-boite.fr, 9-eyes.com

Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *