Finnen werken aan oprolbare ereader voor krantenuitgevers

Een Finse ereader doet de harten van krantenuitgevers in Europa sneller kloppen. In Nederland liggen er plannen voor pilots.

Met een dikte van 0,6 mm is LivePaper de slankste onder de ereaders. Dit lichtgewicht apparaat heeft een e-inkscherm – en is door het ontbreken van achtergrondverlichting uitermate geschikt voor digitaal lezen. Het opladen gaat via zon- of kunstlicht; aan de achterkant bevinden zich namelijk zonnecellen. LivePaper ligt echter nog niet in de winkel. Op dit moment testen verschillende lezers van de Scandinavische krant Helsingin Sanomat een prototype. De ereader wordt in de uiteindelijke, plastic versie zo dun dat de gebruiker hem als een krant kan oprollen. Het apparaat moet de redding voor de dagbladindustrie worden.

LivePaper, vooralsnog een werktitel, komt uit de koker van de Finse start-up Leia Media, die daarvoor samenwerkt een paar andere Finse bedrijven. Inmiddels worden partners gezocht om ook in andere Europese landen pilots met krantenuitgevers te beginnen. In ons land zal Penthion Media Technologies de ondersteuning van de pilots en de bouw van het onderliggende ecosysteem verzorgen. De Finse vondst is te vergelijken met de Kindle van Amazon, legt Penthion-directeur Jan-Peter Tjepkema uit. De Kindle biedt een gesloten ecosysteem: je kunt alleen datgene kopen wat Amazon aanbiedt. ‘De omzetting van de krant naar een online versie op bijvoorbeeld een iPad is zelden succesvol geweest. Er wordt in veel gevallen nauwelijks geld mee verdiend. Noch met de content, noch met advertenties. Wat de online advertenties betreft gaan Facebook en Google er met de winst vandoor. Met LivePaper hebben de uitgevers door het gesloten ecosysteem weer zelf de touwtjes in handen.’

‘De belangstelling bij krantenuitgevers in Europa is groot. Ook in ons land. Een groot landelijk dagblad – ik mag de naam nog niet noemen – heeft interesse in een pilot,’ zegt Tjepkema. Ook het lokale dagblad de Barneveldse Krant wil aanhaken. Gert Dekker, informatiemanager van de Barneveldse Krant, bevestigt dit voornemen. ‘De pilot start mogelijk in het eerste halfjaar van 2014.’ Dekker noemt nog een andere reden om in te zetten op de LivePaper: besparing op de bezorgkosten van de krant. Als LivePaper een succes wordt, zal het dagblad straks alleen nog digitaal verschijnen en krijgen abonnees een gratis ereader. Jan-Peter Tjepkema: ‘Eerst concentreren we ons op de pilots. Het apparaat is nog duidelijk in ontwikkeling, maar het begin is er zeker.’

Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *