Een ander vak: buschauffeur

Elsken Schenk is webredacteur bij de Bibliotheek Utrecht. Daarnaast rijdt ze een dag per week als buschauffeur door Utrecht.

Door: Andrea Langendoen

‘Ik houd erg van rijden en wil graag alle voertuigen kunnen besturen. Dus toen ik ruim tien jaar geleden op een flexcontract als buschauffeur kon gaan werken, ben ik dat meteen gaan doen. De busmaatschappij betaalde mijn opleiding,’ vertelt Elsken Schenk. ‘Iedereen vindt het een grappige combinatie, zeker bij de bibliotheek. Daar komen ze nog wel eens bij me langs voor businformatie. Bij het busbedrijf bezoeken maar weinig collega’s een bibliotheek. Daar ben ik wel een buitenbeentje.’

Twintig jaar geleden begon Elsken tijdens haar studie psychologie bij de uitleenbalie van de Bibliotheek Utrecht te werken – om er niet meer weg te gaan. Haar eigen vak heeft ze nooit beoefend. ‘Maar het werken op de bus is eigenlijk “psychologie in de praktijk”. Je krijgt met zo veel verschillende mensen te maken. In de bibliotheek ook, maar daar is het publiek toch iets minder divers.’

Veel raakvlakken tussen de twee banen lijken er op het eerste gezicht niet te zijn, maar soms komen de twee samen. ‘We zijn bij de bibliotheek nu bezig met de Geek de Bibliotheek-campagne, waarmee we mensen inspireren tot een gesprek over het maatschappelijk belang van de bibliotheek. Ik heb ervoor gezorgd dat er een paar bussen rondreden met het campagnebeeld erop.’

‘Wat ik heel fijn vind is dat het werk op de bus heel overzichtelijk is. Een busdienst begint bijvoorbeeld om 7.14 uur en eindigt om 16.22 uur. En dan is het ook echt klaar. Mijn werk bij de bibliotheek houdt eigenlijk nooit op, er is altijd wel wat te doen.’

Andrea Langendoen is redacteur van InformatieProfessional.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *