De bibliotheek participeert

1: Bibliotheek met keukengerei

In Toronto kunnen inwoners keukengerei lenen bij de onlangs geopende Kitchen Library. In een magazijn staan onder meer ijsmachines, staafmixers, broodbakmachines, sapcentrifuges en pastamachines. Leden betalen vijftig dollar per jaar en mogen elk apparaat vijf dagen lenen. Oprichter Dayna Boyer wil binnenkort ook kookworkshops gaan aanbieden. Net als de AntiKraakBieb in Velsen-Noord past de keukenmachinebibliotheek in de trend van de participatiemaatschappij.

thekitchenlibrary.ca

2: Antikraakbibliotheek

In Velsen-Noord is onlangs een AntiKraakBieb geopend. De nieuwe bibliotheek bevindt zich in een leegstaande woning aan de Noorderlaan in Velsen-Noord. Wie een boek komt halen moet er ook één brengen.

De bibliotheek is ontstaan vanuit de behoefte van bewoners van Velsen-Noord. De Bibliotheek Velsen heeft geen geld voor een reguliere vestiging in het dorp. Samen met de woningcorporatie (die kosteloos een pand verzorgt) en het sociale werkbedrijf IJmond Werkt! (dat de verhuizing van de collectie regelt als een pand verhuurd raakt) zorgen bewoners voor de bibliotheek. Het is de bedoeling dat de collectie wordt samengesteld uit het boekenbezit van bewoners en donateurs.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 9 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *