Lifehacking: controle bij het zoeken

Google is leider wat betreft eenvoudig zoeken op het wereldwijde web. Maar soms willen we meer gericht zoeken in nog minder tijd. Of juist minder privacy weggeven. Deze keer aandacht voor twee tools die je meer controle geven bij het zoeken.

Bespaar je de moeite van het typen

Door: Alice Doek

Phlo is een nieuw zoekprogramma voor Mac, iPad en iPhone. Het kan een en dezelfde zoekopdracht naar maar liefst 33 verschillende zoekmachines sturen en vervolgens de zoekgeschiedenis synchroniseren op ‘al’ je apparaten. Het is heel makkelijk om termen uit je zoekgeschiedenis te hergebruiken of te wissen. Ook kun je zelf nog andere zoekmachines aan de lijst toevoegen. Tijdens het typen van de zoekopdracht komt de gekozen machine direct met suggesties. Alles is erop gericht om de gebruiker toch vooral de moeite van het typen te besparen.

De drempel om Phlo eens uit te proberen is met een aanschafprijs van 2,99 euro (iOS) en 3,99 euro (Mac) aan de hoge kant. De motivatie om er het maximale uit te halen eveneens. Daarom is het jammer dat de functionaliteit een beetje tegenvalt. Het gebruiken van meerdere zoekmachines in één keer is bijvoorbeeld niet mogelijk.

Ook stoor ik me aan het feit dat Phlo op de verschillende apparaten geen uniforme werkwijze heeft. Op de iPad en iPhone neemt Phlo de browser helemaal over, met de gegeven zoekopdracht op de plaats waar normaal de adresbalk staat. Het is op die apparaten lastig om de zoekgeschiedenis op te roepen: de resultaten hinderen het zicht. Op de Mac gebruik je de weliswaar mooi vormgegeven applicatie alleen voor het indienen van de zoekopdracht; daarna word je naar de voorkeursbrowser gestuurd en is de neiging om Phlo te vergeten buitengewoon groot.

Privacyvriendelijk zoeken

Door: Leen Liefsoens

DuckDuckGo bestaat al sinds 2008. De zoekmachine onderscheidt zich door geen persoonlijke gegevens te verzamelen van zoekers, geen gemanipuleerde zoekresultaten (filter bubble), geen spam en presentatie van directe antwoorden op vragen. De opmerkelijke naam is bedacht door oprichter Weinberg, die dacht aan het spel Duck, Duck, Goose, de Amerikaanse variant van ‘zakdoekje leggen’.

De zoekresultaten van DuckDuckGo komen uit meer dan honderd bronnen, waaronder DuckDuckBot (de eigen crawler), crowd-sourced sites als Wikipedia en zoeksystemen als Wolfram|Alpha. De bronnen worden daarbij afgestemd op de zoekvraag. Zoek je op je favoriete acteur of artiest, dan krijg je resultaten van IMDB, last.fm en YouTube. Zoek je op een onderwerp, dan worden Wikipedia-resultaten aangevuld met resultaten uit andere encyclopedieën. Type je een beroep in, dan komen bronnen als LinkedIn en SlideShare naar boven. Erg handig!

Zelf controle houden over in welke bron je wilt zoeken? Dat kan door het gebruik van de ‘bang!’-commando’s (naar het Engelse woord voor uitroepteken), waarmee onmiddellijk op de specifieke site gezocht wordt. ‘!wiki’ of ‘!w’ zoekt bijvoorbeeld op Wikipedia.

De zoekmachine is raadpleegbaar via duckduckgo.com en verkrijgbaar als app voor iOs en Android. Daarnaast kan je DuckDuckGo integreren met browsers en systemen. Kijk op www.dukgo.com/help onder Desktop. De interface is in veel verschillende talen, waaronder Nederlands, beschikbaar. Voor deze review heb ik de iOs-app bekeken. Naast het zoeken biedt deze app meer: dagelijks de meest gedeelde en gewaardeerde artikelen van handmatig geselecteerde bronnen. In de settings kan je verschillende instellingen aanpassen en zoekopdrachten opslaan.

Alice Doek is redacteur van InformatieProfessional.

Leen Liefsoens is redacteur van InformatieProfessional.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 8 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *