Lezen volgens de modellen van iTunes en Spotify

Veellezers en bladeraars kunnen uit steeds meer digitale diensten kiezen. Bij sommige diensten moet de klant per gelezen artikel afrekenen (te vergelijken met de muziekdienst iTunes van Apple) en bij andere kunnen abonnees tegen een vast bedrag per maand zoveel lezen als ze willen (net als bij Spotify). Bijzonder is dat de lezers geen eigenaar worden van de artikelen en ebooks. Ze mogen ze inzien en huren ze feitelijk voor een beperkte tijd. InformatieProfessional zet de nieuwe diensten op een rij.

Net gelanceerd

Blendle

Bij Blendle, gelanceerd op 5 september jl., kan de lezer door een groot aantal kranten en tijdschriften bladeren. Alleen voor artikelen die worden gelezen hoeft betaald te worden. Aan Blendle, opgericht door Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping, doen onder meer NRC Handelsblad, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, Story, Autoweek en Quote mee. De prijs van een artikel varieert van 20 tot 90 cent. Er is een wachtlijst voor lezers. Volgens de site van Blendle wachten momenteel ruim 10.000 mensen tot ze toegang krijgen tot de dienst.

eLinea

Voor 9,99 euro per maand kunnen abonnees bij eLinea, een initiatief van eReaders Groep, zoveel lezen als ze willen. De artikelen zijn afkomstig uit onder meer HP De Tijd, Panorama, Dierenpraktijken en The Optimist. ELinea heeft minder gerenommeerde journalistieke uitgaven in zijn portefeuille dan Blendle, maar biedt naast tijdschriftartikelen ook ebooks en fotoreportages aan. Wie niet gebonden wil zijn aan een abonnement, kan bij eLinea overigens ook per artikel betalen. ELinea werd al in september 2011 gelanceerd. Het was toen net iets te vroeg voor alternatieve businessmodellen voor kranten en tijdschriften. Het platform maakte een doorstart en werd eind september opnieuw gelanceerd.

Scribd en HarperCollins

Niet toegankelijk voor Nederlandse lezers, maar wel interessant voor Amerikaanse veellezers: de nieuwe ebookdienst (eind september gelanceerd) van documentenplatform Scribd en uitgever HarperCollins. Voor 8,99 dollar per maand kunnen abonnees van Sribd, zoals de nieuwe dienst heet, onbeperkt ebooks van HarperCollins en 30 andere uitgevers lezen.

Oyster

Deze ebookdienst, die begin september werd gelanceerd, is alleen toegankelijk voor Amerikanen. Voor 9,99 dollar per maand hebben ze toegang tot 100.000 ebooks die op iPhone, iPod Touch en iPad gelezen kunnen worden.

Reeds bestaand

Amazon

In januari introduceerde Amazon een huurdienst voor Amerikaanse lezers. Klanten kunnen zelf kiezen of ze een boek voor één maand, twee maanden of een half jaar huren. De prijs loopt telkens iets op. Een ebook huren voor een maand kost ongeveer 3 dollar. De ebooks zijn op de Kindle en via de Kindle-app op iPad en pc te lezen.

Binnenkort van start

WPG Uitgevers en Lannoo

De uitgeverijen WPG en Lannoo willen een Spotify-achtige dienst voor ebooks beginnen. Ze hebben hiervoor toestemming gekregen van de Autoriteit Consument & Markt (voorheen de NMA). Volgens de toezichthouder op eerlijke concurrentieverhoudingen is er geen gevaar dat de Nederlandse en Belgische uitgever samen een machtspositie hebben op de markt voor ebooks. Die markt is sterk in beweging en WPG en Lannoo hebben momenteel slechts een klein aandeel van die markt. Bovendien zijn andere uitgevers vrij om soortgelijke diensten aan te bieden.

Als de dienst van WPG en Lannoo wordt gelanceerd kunnen lezers voor een vast bedrag per maand onbeperkt ebooks lezen. Hoeveel de ebookdienst gaat kosten en wanneer hij van start gaat, is nog niet bekend.

Landelijke digitale openbare bibliotheek

Vanaf 2015 kunnen leden van de openbare bibliotheek gebruikmaken van de landelijke digitale bibliotheek. De Koninklijke Bibliotheek gaat deze bibliotheek coördineren. Het is nog niet bekend hoe bibliotheken deze dienst extra in rekening gaan brengen bij de lezers. Dit najaar lanceren de openbare bibliotheken het zogeheten ‘ebook plus pakket’. Voor 20 euro extra per jaar kunnen leden 18 ebooks naar keuze (alleen via browser of iPad) lezen.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 8 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *