Geen vrienden op Facebook? Dan geen lening

Amerikaanse internetgebruikers kunnen vrij gemakkelijk online een lening afsluiten. Tenminste, als ze genoeg vrienden op Facebook en Twitter hebben en als deze vrienden belangrijk genoeg zijn in de ogen van het leenbedrijf. Tegenwoordig wordt niet alleen de kredietwaardigheid gecontroleerd (heeft de aanvrager schulden?) maar ook iemands profiel op de sociale media, bericht het Amerikaanse tijdschrift Mother Jones.

Aanvragers die een uitgebreid netwerk hebben en vrienden met ‘belangrijke’ banen zoals arts of advocaat, worden betrouwbaarder gevonden dan mensen met weinig vrienden die geld willen lenen. De leenbedrijven kijken ook naar het aantal interacties tussen vrienden. Een lijstje met 50 contacten is niet genoeg voor een lening.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 8 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *