Wikipedia is een redactionele oorlogszone

Vrijwillige redacteuren strijden soms hevig om de inhoud van artikelen op de gratis digitale encyclopedie

Wikipedia is een bron van conflicten. Dat is niet vreemd als je bedenkt dat de digitale encyclopedie, die edities in 280 verschillende talen kent, geheel door vrijwilligers wordt gemaakt die elkaars werk kunnen aanvullen, verbeteren en verwijderen. Er ontstaan regelmatig zogeheten ‘edit wars’ (‘redactionele oorlogen’) waarbij redacteuren elkaars teksten verbeteren en wijzigingen aanbrengen of juist verwijderen. Sociologen van de universiteiten van Oxford en Boedapest hebben uitgezocht welke onderwerpen de meeste controverses (gemeten in redactionele aanpassingen) opleveren en of er verschillen bestaan tussen de diverse taaledities

De onderzoekers kozen tien talen, waaronder Engels, Duits, Spaans, Tsjechisch en Ivriet. Ze bestudeerden 5 miljoen artikelen van vóór 2010 die zijn geschreven door 27 miljoen vrijwilligers en ontdekten dat 57 procent van de ‘hot topics’ (lemma’s die vaak geredigeerd worden en waar wijzigingen elkaar in een hoog tempo opvolgen) te maken heeft met godsdienst, politiek en territorium. Muziek, boeken en films vormen 11 procent van de meest controversiële onderwerpen en wetenschap en techniek 6 procent.

Tussen de verschillende landenversies bestaan grote verschillen. Redacteuren die aan de Arabische versie van Wikipedia werken verschillen vaak sterk van mening over godsdienst, terwijl Spanjaarden elkaar in de haren vliegen over sport en de Franse vrijwilligers ruziën over psychoanalyse, Osama Bin Laden en racisme. Van de 100 meest omstreden onderwerpen delen Fransen er maar twee met de Duitsers, de Spanjaarden en de Engelsen: homeopathie en Jezus.

Uiteindelijk worden de redacteuren het in de meeste gevallen wel met elkaar eens. Er ontstaat, vaak na veel redigeerwerk en discussie achter de schermen, toch consensus. De manier waarop de conflicten op Wikipedia worden opgelost, biedt handvatten voor vervolgonderzoek naar andere onderwerpen. Samenwerken, conflicten en consensus zijn momenteel belangrijke onderwerpen in de sociologie.

Dynamics of Conflicts in Wikipedia (PloS ONE) bit.ly/KUwH9

Deze bijdrage komt uit IP nr. 7 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *