Professional in het nieuws: Anne Burgaud

Anne Burgaud (1988) staat op de HOT100-lijst van Het Nieuwe Instituut vanwege haar visualisatie van de emoties in tweets over Project X in Haren. De HOT100 zijn de meest veelbelovende afgestudeerden van ruim dertig creatieve opleidingen, zoals interaction design en game design.

Had je verwacht dat je op de HOT100 2013-lijst van Het Nieuwe Instituut terecht zou komen?

Voordat ik genomineerd werd, had ik nog nooit van deze lijst gehoord! Ik voel me heel erg vereerd.

Hoe ziet jouw visualisatie van de tweets rondom Project X in Haren eruit?

De applicatie laat een overzicht zien van alle tweets. Elke schermpje geeft door kleur een emotie weer. Door selecties te maken worden er patronen zichtbaar: wil je de tweets van alle dagen zien of per dag, die van enkel mannen of alle berichten van 15-jarige meisjes? Bij het aanklikken van een schermpje wordt de tweet zichtbaar, maar ook andere tweets die er tekstueel op lijken. Door met filters de data op verschillende manieren te sorteren worden patronen zichtbaar. Je kunt filteren op leeftijd, geslacht, dag en emotie. Emoties zijn bijvoorbeeld aanmoedigen, leedvermaak, medelijden, neutraal, schaamte en woede.

Hoe ben je op het idee gekomen voor de visualisatie?

We leven in een wereld waarbij we op internet constant onze meningen spuien. En met menigtes loopt het nog weleens uit de hand. Denk aan de rellen in het Londense Tottenham in 2011. Mij viel ook Project X in Haren heel erg op: op veel van de nieuwsfoto’s zag ik jongeren in de weer met mobieltjes. Met mijn fascinatie voor data ben ik op zoek gegaan naar het netwerk achter de foto’s.

Hoe zijn al deze mensen online met elkaar verbonden en waarom?

Ik wilde al langere tijd iets maken met een grote hoeveelheid data. Mijn eindexamen leek hier een goed moment voor.

Wat maakt de visualisatie duidelijk?

De visualisatie laat het gedrag van mensen zien tijdens een uit de hand gelopen feest. Uit mijn visualisatie blijkt dat het allemaal heel lollig begint. Maar uiteindelijk lopen de emoties hoog op en de eerder zo grappige tweets worden steeds grimmiger.

Wat doe je nu?

Ik loop stage bij webapplicatiebouwer Mimbee. Ondertussen zoek ik door naar een vaste baan. Welke studie heb je gedaan? Grafisch ontwerpen aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

Wat is je favoriete site?

Ik kook erg graag. Veel culinaire inspiratie vind ik op Foodgawker. En je favoriete literaire werk? Het dolhuis van Boudewijn Buch.

Welk ebook las je het laatst?

The Great Gatsby.

En welk papieren boek?

Een kleine geschiedenis van bijna alles van Bill Bryson.

Heeft het papieren boek nog toekomst?

Voor mij niet echt. Een ereader heeft voor mij te veel voordelen. Ik stop ’m makkelijk in mijn tas om hier en daar wat te kunnen lezen. Ook al is papier veel mooier en ook al vind ik het jammer dat mijn boekenkast zo leeg is doordat ik alleen nog maar ebooks koop…

Je laatst gelezen elektronische publicatie?

De NRC Reader van vandaag.

Wat zou je willen doen als…?

Wat ik nu doe: ontwerpen. Ik ontwerp het liefst de hele dag door, maar ook spreek ik graag met klanten om te begrijpen wat ze willen. Het leukste aan mijn vak: ik kom een heleboel te weten over heel verschillende onderwerpen. Zo ben ik nu bezig voor een nieuwssite over Amerikaanse sporten – daar wist ik eerst echt niks over.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 7 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *