Lifehacking: later lezen

Lange webteksten zijn niet altijd makkelijk te lezen. ‘Dat lees ik straks wel in de trein,’ zeggen we dan, en er gaat een afdrukje mee in de werktas. Met ‘later lezen’-diensten maak je digitale afdrukjes voor op je ereader, tablet of laptop. Er zijn vier bekende spelers op de markt: Dotdotdot, Instapaper, Pocket en Readability. In deze aflevering van Lifehacking reviewen we de nieuwste (Dotdotdot) en de meest gebruikte (Pocket) van deze diensten. 

Dotdotdot

Door: Alice Doek

Met Dotdotdot kun je lange webpagina’s via een plugin opslaan in een eigen account (www.dotdotdot.me), waardoor ze ook meteen beschikbaar zijn zodra je de gelijknamige app op de iPad of iPhone opent. Alleen de tekst is zichtbaar; opmaak en de meeste afbeeldingen en tabellen verdwijnen. Ook als de mobiele device offline gaat, blijft de webpagina beschikbaar.

Soms mag het niet bij lezen blijven, en moeten er passages worden gemarkeerd, opmerkingen gemaakt, getagd. Daarin voorziet Dotdotdot op intuïtieve wijze; als bij toverslag zijn de toevoegsels ook op je andere apparaten zichtbaar en doorzoekbaar. Dat lezen soms een sociale bezigheid kan zijn, heeft Dotdotdot inmiddels goed opgepikt. Met collega’s of vrienden kun je afspreken om elkaars activiteiten te volgen. Standaard zijn jouw commentaren en tags ook leesbaar voor andere gebruikers. Helaas kun je hiervoor (nog) geen contactpersonen selecteren; alleen per document kun je aangeven of jouw toevoegingen zichtbaar zullen zijn voor anderen of niet. Ook ebooks kunnen worden geüpload naar je account. Deze zijn sowieso niet leesbaar voor andere gebruikers, maar zij zien wel de metadata (= minpunt).

Kom je op iPad of iPhone een webpagina tegen die je wilt bewaren, dan kun je die eenvoudig in Dotdotdot importeren. Kopieer het webadres en start Dotdotdot op. De app stelt je meteen de goede vraag: importeren maar?

Pocket

Door: Leen Liefsoens

Pocket, de oudste van de bekende ‘later lezen’-diensten, heeft meer dan 9,5 miljoen geregistreerde gebruikers. Het is beschikbaar voor diverse apparaten en platforms, waaronder iPad, iPhone, Android, Mac, Kindle Fire, Kobo, Google Chrome, Safari, Firefox, Opera en Windows. Deze zijn te vinden onder het kopje ‘How to save’ op de website van Pocket: getpocket.com. Via dezelfde website kun je een gratis account aanmaken waarmee je overal kunt inloggen.

Pocket, die eerder Read it Later heette, biedt een goede mix van presentatie en functionaliteit. Op de overzichtspagina worden de artikelen in thumbnails neergezet. Bij de artikelpagina’s kun je de marges en het lettertype aanpassen en switchen naar een lichtere leesmodus. Foto’s en video’s worden prima weergegeven. Via de bulkoptie kun je meerdere artikelen tegelijkertijd verwijderen, markeren als gelezen of taggen. Artikelen kun je sorteren aan de hand van deze tags maar ook op inhoud: artikelen die afbeeldingen, video of alleen tekst bevatten.

De grote kracht van Pocket zit hem in de integratie van de dienst met meer dan 400 apps. Kijk hiervoor bij de app directory op de website. Via Packrati.us kun je de uit je tweets gegenereerde links automatisch laten omzetten in ‘lees later’- pagina’s. En met iftt.com kan je dit doen met de blogberichten die je als favoriet markeert in de RSS-reader Feedly. Zo krijg je een automatisch gegenereerde leeslijst voor in de trein.

Alice Doek is redacteur van InformatieProfessional.

Leen Liefsoens is redacteur van InformatieProfessional.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 7 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *