IP #7 / 2013: Crowdfunding

Vandaag of morgen start De Correspondent een digital only krant. Bijzonder is dat het startkapitaal van ruim 1 miljoen euro in één week is opgehaald. Via crowdfunding: heel veel kleine donaties van geïnteresseerden op het web. Carola van der Drift biedt in dit nummer een stappenplan om zelf je eigen crowdfundingproject te starten. Willen we allemaal wel, een miljoen extra voor de bibliotheek, want we krijgen steeds minder. Je ziet vaak dat bibliotheken in reactie op bezuinigingen zich verdedigen door de return on investment te benadrukken: de bibliotheek kost niet alleen, maar levert de Nederlandse economie ook veel op.

Dat kan best wezen, maar volgens Arjo Klamer, hoogleraar in de Economie van de kunst en cultuur, is dat de verkeerde boodschap. In een interview met IP stelt hij onomwonden dat cultuur het waard is om in te investeren. Waard voor de gemeenschap. Naast financiële waarde zijn er namelijk ook andere, belangrijkere waardes die je kunt onderscheiden. Daarop is de behoudstrategie van de Koninklijke Bibliotheek gebaseerd, zo lees je in dit nummer.

Bekijk hier de inhoudsopgave van dit nummer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *