British Library gebruikt robots in het krantenarchief

Het klimaat in het nieuwe depot voor historische kranten is zo zuurstofarm dat mensen er niet kunnen werken.

De British Library heeft een nieuw depot voor oude kranten in Yorkshire gebouwd met een klimaat dat zo zuurstofarm is dat er geen mensen kunnen werken. Weinig zuurstof in de lucht verkleint de kans op brand. Het krantenmagazijn is het tweede zuurstofarme depot van de British Library in Yorkshire. In 2009 werd het eerste zuurstofarme depot voor boeken en tijdschriften opgeleverd.

De krantencollectie van de BL, die een periode van 300 jaar beslaat en meer dan 750 miljoen pagina’s telt, verhuist volgend jaar naar de nieuwe locatie. Omdat de kranten gedigitaliseerd moeten worden en mensen slechts korte tijd in het depot kunnen verblijven, zullen robots het werk moeten doen. De robots, die bestaan uit kranen met mechanische ‘vingers’, zijn zo geprogrammeerd dat ze de kranten op de juiste plaats in de juiste stelling neerleggen tijdens de verhuizing. In de stellingen worden de kranten bewaard tot ze gedigitaliseerd worden. Tijdens het digitaliseringsproces halen de robots de gewenste kranten op.

De British Library digitaliseert ongeveer vier miljoen krantenpagina’s per jaar. In dit tempo kost het nog 188 jaar voordat alle historische kranten gedigitaliseerd zijn. Het zuurstofarme klimaat in het nieuwe gebouw in Yorkshire moet zorgen voor een zorgvuldige preservering.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 7 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *