Bibliothecarissen betrokken bij fraude met schoolboeken in Los Angeles

Handelaar liet in opdracht schoolboeken stelen en liet scholen ze in webwinkels voor tweedehandsboeken weer terugkopen.

In vier schooldistricten in Los Angeles en omgeving hebben bibliothecarissen tussen 2008 en 2010 meegeholpen aan grootschalige fraude met fondsen voor schoolboeken. Zakenman Corey F. kocht medewerkers op scholen, waaronder kantoorpersoneel en bibliothecarissen, om zodat hij tienduizenden boeken kon stelen. Een van F’s handlangers, een magazijnbewaker, ontving 47.000 dollar. Een kantoormedewerker kreeg 35.000 dollar. Anderen kregen een paar duizend dollar. In totaal betaalde F. zijn handlangers meer dan 200.000 dollar. Van één school werden meer dan 7.000 boeken gestolen.

F. zette een online boekwinkel op voor tweedehandsschoolboeken. In de Verenigde Staten is een levendige handel in gebruikte schoolboeken en bestaan er honderden digitale boekwinkeltjes. Via die winkel verkocht F. de gestolen boeken, onder andere aan handelaren die schoolboeken verkochten via Amazon, Bookbyte en Follett Educational Services. In sommige gevallen verkochten de handelaren de boeken weer aan de scholen waar ze gestolen waren.

Het is niet bekend hoeveel winst F. gemaakt heeft op het stelen en illegaal doorverkopen van schoolboeken, maar gezien de omkoopsommen, het grote aantal betrokkenen en de hoge prijzen voor nieuwe en tweedehandsschoolboeken kan het om miljoenen dollars gaan. F. kan maximaal negentien jaar gevangenisstraf krijgen.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 7 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *