Q&A met Peter Sloep

Peter Sloep, hoogleraar onderzoek en ontwikkeling nieuwe leertechnologieën bij de Open Universiteit, werkt nu precies een jaar met scoop.it. Scoop.it is een ‘curation’ tool waarmee de gebruiker berichten kan selecteren en van context voorzien. De berichten, gebundeld op een eigen scoop.it-pagina, kunnen worden gedeeld met anderen. Enkele ervaringen.

Wat bracht je ertoe scoop.it te gaan gebruiken?

Als onderwijsonderzoeker scan ik regelmatig tools die nuttig kunnen zijn bij netwerkleren, leren dat plaatsvindt in en met behulp van sociale netwerken. Content curation is een activiteit die goed past binnen het idee van het onderhouden van zo’n leernetwerk, omdat je zo je expertise kunt delen met anderen. Scoop.it is daar dan weer een bruikbare tool voor.

Vele mensen gebruiken talloze diensten, van scoop.it tot Google+. Ervaar je die versnippering als lastig?

Ja en nee. Het moeten werken met meerdere tools kost altijd extra werk, anderzijds heeft elk tool zijn eigen specifieke functionaliteiten. Dus hoewel het lijkt alsof informatie versnipperd raakt over tools, gebruik je telkens het meest geschikte kanaal om verschillende doelgroepen met verschillende typen informatie te bereiken. Dat gebruik van meerdere tools heeft nog als bijkomend voordeel dat je volledige online profiel niet in handen is van de aanbieder van één tool, bijvoorbeeld Facebook. Zulke aanbieders gebruiken de diensten die ze leveren om data over jou te verzamelen en die dan weer door te kunnen verkopen; dat is hun verdienmodel. Versnippering biedt daar dus enige bescherming tegen.

Kan het delen van kennis en informatie nog effectiever?

Ongetwijfeld, en eigenlijk gaat mijn onderzoek over leren in netwerken erover hoe je nog effectiever en efficiënter kennis kunt delen en kunt ontwikkelen. Na één jaar scoop.it gebruikt te hebben, is mijn conclusie dat het beslist aan kennisdeling bijdraagt. Deze tool laat je kiezen uit berichten van anderen (in blogs, tweets, online artikelen) die zij via keyword searches voor je vindt. Ook verspreidt zij de scoops die je daarvan maakt gemakkelijk via sociale media, zoals Twitter, LinkedIn, Yammer en Google+.

Is scoop.it een bruikbare tool voor wetenschappers?

Ja, wetenschappers leren bij voortduring van elkaar, maar helpen elkaar ook met kennis en expertise. Ik gebruik deze tool om mijn visie te delen over netwerkleren in het algemeen en nu even, omdat ze zo in de publiciteit staan, MOOCs in het bijzonder. Mijn netwerk groeit gestaag met allerlei interessante mensen.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 6/ 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *