Publieksprijs naar Mirjam Eikelboom

Mirjam Eikelboom (1966) won de Prissma’s pitch publieksprijs met het concept ‘Daders vinden met Datamining’. Met een pilot wil ze homoseksuele asielzoekers uit Oeganda helpen de daders te vinden die hen in het thuisland hebben mishandeld.

‘Je leest in de media over de problemen in de wereld. En je vraagt je dan wel eens af hoe je als privé-persoon de helpende hand zou kunnen bieden. Ik realiseerde me dat ik mezelf die vraag nog nooit had gesteld als professional, als tiptop opgeleide archivaris. Vanuit dat idee is “Daders vinden met Datamining” ontstaan,’ aldus Mirjam Eikelboom. Ze heeft een eigen bedrijf, Archiveren.org genaamd.

Een paar jaar geleden is Eikelboom begonnen met vrijwilligerswerk voor vluchtelingen. Ze helpt advocaten door bijvoorbeeld medische informatie op te vragen of literatuurstudies te doen naar de achtergronden van een vluchtverhaal. ‘Ik ontdekte dat een groep gay Oegandese asielzoekers “klem” zit in Nederland. Het Hof van Justitie in Luxemburg gaat hen waarschijnlijk asiel geven omdat ze gay zijn, maar hun verhaal dat ze mishandeld of gemarteld zijn wordt niet geloofd. Dat doet deze mensen veel pijn. En de daders blijven vrij rondlopen.’

Het concept ‘Daders vinden met Datamining’ werkt als volgt: de persoonsinformatie van een slachtoffer wordt vervangen door een ‘profiel’ en zijn verhaal wordt in een op te zetten archief opgeknipt in incidenten. Deze krijgen afzonderlijke metadata. Eikelboom: ‘Hiermee is anonimiteit en onherkenbaarheid van het slachtoffer gewaarborgd. In theorie maakt dit het ook mogelijk om bijvoorbeeld in gegevens van de IND te kunnen dataminen. Bij toepassing op grotere schaal zullen de daders steeds duidelijker in beeld komen. De Oegandese overheid kan dan bijvoorbeeld met deze informatie geconfronteerd worden.’ Hoe Eikelboom het archief verder kan uitbouwen, zal van de financiering afhangen. ‘Ik ben in gesprek met een aantal partijen over ondersteuning voor deze plannen.’

Deze bijdrage komt uit IP nr. 6/ 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *