Uitgever dreigt 1 miljard schadevergoeding te eisen van weblogger

Bloggende bibliothecaris Jeffrey Beall raakt gevoelige snaar bij OMICS Publishing Group.

OMICS Publishing Group voelt zich zo in zijn goede naam aangetast door weblogger en metabibliothecaris Jeffrey Beall dat de uitgever dreigt hem voor de rechter te slepen en één miljoen dollar schadevergoeding te eisen. Volgens een brief van de advocaat van de uitgever loopt Beall ook kans om voor drie jaar opgesloten te worden. De Indiase Information Technology Act maakt dit mogelijk. OMICS is gevestigd in India.

Wat heeft Beall, oprichter van het weblog Scholarly Open Access en werkzaam bij de universiteit van Colorado, volgens OMICS misdaan? De bibliothecaris houdt op zijn goed gelezen blog een lijst bij van open access-uitgevers die hij ‘roofzuchtig’ en ‘twijfelachtig’ vindt. Tot die uitgevers behoort volgens Beall ook OMICS.

OMICS zegt uitgever van 200 open access-tijdschriften te zijn. Volgens Beall en onderwijspublicatie The Chronicle of Higher Education hebben slechts 60 van deze tijdschriften iets gepubliceerd. Beall schrijft op zijn weblog dat OMICS wetenschappers ongevraagd benadert en ze uitnodigt te publiceren in een van de tijdschriften. Artikelen worden snel geaccepteerd en als ze verschijnen, krijgt de auteur een rekening van 3.000 dollar voor de publicatie.

Daarnaast lokt OMICS wetenschappers naar conferenties met namen die sterk lijken op die van bekende bijeenkomsten, schrijft Beall. Soms is er maar een verbindingsstreepje verschil, waardoor wetenschappers in de veronderstelling verkeren uitgenodigd te worden voor een gerenommeerde conferentie.

OMICS vindt dat Beall de uitgever onterecht beschuldigt van wanpraktijken en wil een schadevergoeding wegens smaad. Volgens Beall zijn zijn weblogberichten niet smadelijk omdat hij alles wat hij beweert onderbouwt met feiten.

Eerder dreigde de Canadese open access-uitgever Center for Science and Education Beall met een proces en een eis van 10.000 dollar schadevergoeding. Volgens Beall maakt Center for Science and Education zich net als OMICS schuldig aan het onverwacht presenteren van rekeningen aan wetenschappers als een publicatie is verschenen.

Ook bibliobloggers Rick Anderson en Dale Askey hangt een proces boven het hoofd wegens publicaties op hun blogs. Anderson en Askey worden juridisch bedreigd door Edwin Mellen Press. Beide bloggers bekritiseerden de kwaliteit van de uitgaven van deze uitgever, wat voor Herbert Richardson, de oprichter van Edwin Mellen Press, aanleiding was om te dreigen met rechtszaken en eisen tot schadevergoedingen van miljoenen dollars. Anderson heeft enkele postings verwijderd van zijn blog The Scholarly Kitchen. Weblog Jeffrey Beall:

scholarlyoa.com

Deze bijdrage komt uit IP nr. 5 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *