Raciale verschillen in social media-gebruik

Amerikaanse tieners leven in gesegregeerde werelden.

Afro-Amerikaanse jongeren kennen een ander social mediapatroon dan witte en Aziatische jongeren in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit het onderzoek Teens, Social Media, and Privacy van het Pew Internet and American Life Project en het Berkman Center for Internet & Society naar het internetgebruik van Amerikaanse tieners.

39 procent van de zwarte tieners gebruikt Twitter tegenover 23 procent van hun witte leeftijdgenoten. Afro-Amerikaanse jongeren proberen hun privacy beter te beschermen. 77 procent gebruikt zijn of haar echte naam op diensten als Twitter, Tumblr en Facebook. Van de witte tieners gebruikt 95 procent zijn echte naam op minstens één social media-site. Zwarte tieners volgen vaker popsterren en topsporters op Facebook en Twitter dan witte jongeren (48 procent vs. 25 procent).

Volgens Danah Boyd, hoogleraar Media, Culture, and Communication aan New York University, laat het onderzoek zien dat tieners geen homogene groep zijn en dat Amerikaanse jongeren in gesegregeerde werelden leven.

Pew-rapport: bit.ly/PEWIP

Deze bijdrage komt uit IP nr. 5 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *