Lifehacking: mindmaps

Een mindmap is een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes. Die onderdelen zijn rond een centraal thema geordend in een boomstructuur. Een mindmap kan je inzetten bij creatieve processen en bij het leren en onthouden. InformatieProfessional ging op zoek naar twee praktische mindmap-apps.

iMindmap

Door: Leen Liefsoens

Wil het een krachtig instrument zijn, dan moet een mindmap niet alleen organische vormen bevatten, maar ook veel kleur en afbeeldingen. Tenminste, dat vindt Tony Buzan, die sinds eind jaren zestig mindmapping propageert. ThinkBuzan, de door Buzan opgericht organisatie, heeft in 2006 het programma iMindmap gelanceerd.

Inmiddels is versie 6 van iMindmap uitgekomen, verkrijgbaar in twee desktop- (Home & Student en Ultimate) en een aantal online versies (Web & Mobile, iOS & Android). De desktopversies zijn leverbaar vanaf 50 euro. De online varianten zijn gratis, maar voor extra functionaliteiten moet je je aanmelden bij iMindmap Freedom (18,99 euro per jaar). Vanuit de desktopvarianten kan je verbinding maken met de online varianten voor het plaatsonafhankelijk werken aan en delen van je mindmaps.

iMindmap onderscheidt zich van andere programma’s door de mogelijkheid om tekst langs de ‘takjes’ van de boomstructuur te schrijven. Dit zorgt voor een compacte look. Lettertype van de tekst en kleur van de takken worden automatisch toegekend, maar kunnen worden gewijzigd. De cirkel die bij elke tak verschijnt, maakt het mogelijk om eenvoudig – zonder gebruik te maken van werkbalk of sneltoetsen – takken te tekenen, relaties te leggen en de eigenschappen van takken te veranderen. iMindmap bevat veel afbeeldingen en vormen (zoals flowcharts) alsook iconen met een frisse uitstraling.

Via map snippets kun je eenvoudig stukken uit je mindmap hergebruiken. iMindmap ondersteunt het bekijken van en teruggaan naar eerdere wijzigingen. De uitgebreide presentatiemodus en de ondersteuning van 3D maken dit complete programma helemaal af.

iThoughtsHD

Door: Alice Doek

Software voor mindmapping is er te kust en te keur. Voor deze rubriek zocht ik een iPadapp, omdat gedachten en associaties zich op elk moment opdringen. Uitwisselbaarheid was een belangrijk criterium. Met vlag en wimpel kwam iThoughtsHD door de test. Voor 9 euro biedt deze app complete functionaliteit en een uitwisselbaarheid waar je u tegen zegt. Om te beginnen valt de heldere user interface op. Het maken van onderen nevengeschikte onderwerpen ofwel knopen gaat heel intuïtief.

Aan knopen kan naast tekst ook een hyperlink, pictogram, foto of doodle worden toegevoegd. Knopen zijn aanpasbaar qua vorm, grootte, kleur en lettertype. Op elk moment kunnen de basisinstellingen van een mindmap worden gewijzigd. Bij de lay-out heb je onder andere de keuze uit visgraat en top-down. Je kunt makkelijk knopen verplaatsen of samenvoegen. Een undo/redoknop en een zoekfunctie naar tekst ontbreken niet. Handig is ook de mogelijkheid om vertakkingen in te klappen, om zo de zichtbare complexiteit te verminderen.

Na afloop van het creatieve proces kun je de mindmap of een vertakking ervan op diverse manieren exporteren. Interessant is de opslagmogelijkheid in Dropbox, desgewenst inclusief synchronisatie.

Er is een ruime keuze aan formaten. Wil je je hersenspinsels alleen laten zien, kies dan bijvoorbeeldpdf of Word. Wil je dat anderen je product aanvullen met behulp van eigen mindmapsoftware, dan is er de keus uit maar liefst dertien formaten waarmee iThoughtsHD compatible is, waaronder iMindmap en Freemind.

Stuurt iemand jou een nieuwe of aangepaste mindmap in een van deze formaten, dan kan de app de mailbijlage direct openen en bewerken.

Leen Liefsoens is redacteur van InformatieProfessional.

Alice Doek is redacteur van InformatieProfessional.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 5 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *