Lees- en schrijfvaardigheid vmbo’ers licht verbeterd

Leerlingen in het vmbo zijn iets beter gaan lezen en schrijven. Uit onderzoek naar factoren die de lees- en schrijfvaardigheid beïnvloeden van promovenda Ilona de Milliano van de Universiteit van Amsterdam bleek dat vmbo-leerlingen een sterk vertrouwen hebben in hun eigen vaardigheden op het gebied van lezen en schrijven. Dat vertrouwen komt vaak niet overeen met de resultaten van de leerlingen. Jongeren die hun taalvaardigheid te hoog inschatten, spannen zich minder in.

Plezier in lezen en schrijven leidt wel tot betere resultaten, zo ontdekte De Milliano. Ook de koppeling van taalonderwijs aan de inhoud van andere vakken en aan wat leerlingen buiten school bezighoudt, leidt volgens De Milliano tot betere resultaten. Zij is van mening dat het taalonderwijs op het vmbo nog niet effectief genoeg is.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 5 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *