Seizoenen beïnvloeden zoekopdrachten naar psychische stoornissen

Onderzoek naar zoektermen binnen Google Trends laat zien dat de relatie tussen geestesziekten en de seizoenen groter is dan tot nu toe werd aangenomen.

Uit de zoekresultaten van Google blijkt dat het zoeken naar informatie over geestesziekten en stoornissen seizoensgebonden is. In een onderzoek dat is gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine, blijkt dat de relatie tussen psychiatrische aandoeningen en de seizoenen groter is dan tot nu toe werd aangenomen. De onderzoekers van San Diego State University hebben gebruik gemaakt van Google Trends, een openbare database van Google die inzicht biedt in de frequentie en tijdstippen van zoektermen. In de periode 2006-2010 was het aantal zoekopdrachten naar geestesziekten en stoornissen in de Verenigde Staten en Australië aanzienlijk hoger in de wintermaanden dan in de rest van het jaar.

Uit het onderzoek bleek dat in de Verenigde Staten zoekopdrachten naar eetstoornissen met 37 procent afnamen in de zomer en in Australië met 42 procent. Zoekopdrachten naar schizofrenie, ADHD, zelfmoord, angsten, manische depressiviteit en obsessieve-compulsieve stoornis namen ook in beide landen af in de zomer.

Volgens John W. Ayers, hoogleraar Computerepidemiologie aan San Diego State University en coauteur van de studie naar psychiaterische aandoeningen in Google Trends, biedt het raadplegen van databases met zoekopdrachten de mogelijkheid om ‘in de hoofden van zoekers te kijken’ en zo patronen van geestesziekten binnen de bevolking te leren begrijpen. James Niels Rosenquist, psychiater in het Massachusetts General Hospital, zegt in een persbericht van de universiteit van San Diego dat hij niet had verwacht dat er zo’n sterke relatie zou zijn tussen de winterperiode en belangstelling voor psychische stoornissen. Omdat Google alleen inzage biedt in de zoektermen en geen data verstrekt over de gebruikers kunnen wetenschappers niets zeggen over de intentie waarmee mensen naar informatie over bijvoorbeeld ADHD of zelfmoord zoeken. Het is niet bekend of ze dit doen omdat ze zelf ADHD hebben of overwegen zelfmoord te plegen of zich slechts in deze onderwerpen willen verdiepen.

American Journal of Preventive Medicine: bit.ly/ZegUYR

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *