Pilot met ebooks in bibliotheken New York

Simon & Schuster staat bibliotheken in New York City toe om ebooks één jaar lang uit te lenen aan leden.

Enkele openbare bibliotheken in New York City zijn een pilot gestart met het uitlenen van ebooks van Simon & Schuster. Het gaat om de New York Public Library, de Queens Library en de Brooklyn Public Library.

De bibliotheken kunnen de ebooks van Simon & Schuster gedurende een jaar uitlenen aan leden. Elk boek kan slechts aan één klant tegelijk worden uitgeleend. Bibliotheekleden kunnen de ebooks ook kopen.

Openbare bibliotheken in de Verenigde Staten hebben al eerder ebooks van grote uitgevers als Penguin en HarperCollins aangeboden aan leden. De uitgevers trokken vorig jaar hun digitale boeken terug uit de bibliotheekcatalogi omdat ze vreesden dat de verkoop van boeken af zou nemen als lezers ze ook kunnen lenen bij de bibliotheek. Sommige uitgevers verhoogden de prijzen voor ebooks met 100 tot 200 procent voor bibliotheken.

Simon & Schuster heeft niet eerder met bibliotheken samengewerkt. Tot nu toe konden bibliotheken slechts twee ebooktitels van de uitgever kopen: The Year We Left Home van Jean Thompson en Fahrenheit 451 van Ray Bradbury. Bibliotheken en uitgevers hebben de afgelopen tijd opnieuw onderhandeld over de voorwaarden voor het inkopen en uitlenen van ebooks. De New Yorkse pilot is een van de uitkomsten van de onderhandelingen.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *