IP #4 / 2013: Operational excellence

Digitalisering verandert de werkprocessen van medewerkers bij bibliotheken en archieven. Ook gebruikers moeten vaak wennen aan digitale informatie. De digitale bibliotheek klinkt anno 2013 als een vanzelfsprekendheid, maar wat de beste manier van digitaliseren en ontsluiten is, is nog lang geen uitgemaakte zaak. Zo raakt de gebruiker van de online bibliotheekcatalogus regelmatig verstrikt in een loop van verwijzingen naar bronnen zonder ooit de bron zelf te bereiken, schrijft Frank Huysmans in zijn column.

Matthijs van Otegem beschrijft de oorzaak van dit probleem: de digitale bibliotheek is een samenraapsel van losse projecten. Om meer samenhang te creëren is procesmanagement nodig. Informatieprofessionals die binnenkort met een nieuw digitaliseringsproject beginnen, kunnen hun voordeel doen met de modellen die Van Otegem beschrijft en de voorbeelden uit de praktijk die hij noemt.

Geert-Jan van Bussel, bijzonder lector Digital Archiving & Compliance aan de Hogeschool van Amsterdam, vertelt in een interview hoe belangrijk begrip van het verleden is bij digitaliseringsprocessen. Als je niet weet hoe een ‘analoog’ archief werkt, kun je ook geen toekomstbestendig digitaal archief bouwen.

Bekijk hier de inhoudsopgave van dit nummer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *