Europese perspectieven: British Library Labs geopend

Door: Irene Haslinger

Eind maart lanceerde de British Library (BL), de nationale bibliotheek van Engeland, de ‘British Library Labs’-omgeving. Hier kunnen geesteswetenschappers onderzoek doen op basis van digitale collecties en nieuwe technologieën. Voor de BL is het belangrijkste doel van het lab erachter te komen wat onderzoekers nodig hebben en hoe bibliotheken daar het beste op kunnen inspelen.

Aly Conteh, hoofd van het team digitaal onderzoek, zegt het zo: ‘Humanities researchers are now able to work with new types of resources, using new technologies, and the BL wants to understand what is required from us.’

Bij de opening van het lab waren veel humaniora-onderzoekers aanwezig die gelijk al een aantal waardevolle adviezen konden geven. Zo was er de tip om niet alleen een overzicht te bieden van alle beschikbare digitale collecties, maar ook een klein voorbeeld uit iedere collectie, bijvoorbeeld van tien pagina’s, met aanvullende informatie over metadata en OCR. Onderzoekers kunnen dan de kwaliteit van het materiaal beoordelen voor ze besluiten de collectie te gebruiken voor hun onderzoek. Ook was er het advies om niet te veel (nieuwe) tools zelf te gaan ontwikkelen. Er zijn namelijk al heel veel tools beschikbaar. Wat onderzoekers wel nodig hebben is hulp bij het koppelen van die bestaande tools aan de collectie(s). Het lab zou dus ict-ontwikkelcapaciteit kunnen aanbieden om deze verbinding te leggen voor onderzoekers die zelf niet kunnen programmeren.

De opening was tevens het startschot voor een wedstrijd: wie schrijft het beste projectvoorstel voor een digitale verkenning van de BL-collecties. De winnaar krijgt én een geldbedrag én is de hele zomer onderzoeker ‘in residence’ in de BL.

De BL constateert dat het wetenschappelijk landschap voortdurend in beweging is en vindt dat bibliotheken daarin moeten meegaan. Zo investeert de BL niet alleen in nieuwe diensten, waaronder het lab, maar ook in nieuwe vaardigheden van bibliotheekmedewerkers. Daarom is een intern opleidingenprogramma van start gegaan waarin conservatoren worden toegerust met kennis over ‘digital scholarship’, geesteswetenschappelijk onderzoek in een digitale omgeving. De BL hanteert het uitgangspunt dat iedere conservator in principe (ook) een digitale conservator is.

labs.bl.uk/home

Irene Haslinger is programmamanager Europese Projecten bij de KB.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *